close
greta klein

DE STRIJDERS – I AM GRETA

  • di 28 sep 19:00
  • De Stadstuin Werkspoorfabriek (Schaverijstraat 11 Utrecht)
  • €7,50 (of gratis met Cinveille)
  • Podium x Hoogt on Tour

Podium en Hoogt on Tour slaan de handen ineen voor een spraakmakende filmreeks. In een maandelijkse filmavond passeren iconische figuren de revue die met hart en ziel strijden voor een betere wereld. Van klimaatstrijder Greta Thunberg tot privacystrijder Edward Snowden en gelijkheidsstrijder James Baldwin. Rondom de films wordt door Podium een verdiepend randprogramma georganiseerd. Thema’s uit de film worden naar het hier en nu getrokken. Met inspirerende sprekers gaan we debatteren over de impact die de strijders hebben met hun manier van actievoeren. Welk gedachtegoed vertegenwoordigen de iconen? En wat bereiken zij met de strijd die ze leveren voor de goede zaak?

I Am Greta – filmvertoning en nagesprek

De eerste editie staat in het teken van de veelbesproken documentaire I Am Greta van Nathan Grossman: een zeer persoonlijk en intiem portret over de wereldberoemde klimaatactivist Greta Thunberg. De documentaire volgt Thunberg van nabij tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en privémomenten in haar eigen huis.

Na afloop gaan onze programmamakers Loïs en Paul in gesprek met Ivo Hoefsloot (Extinction Rebellion) en Floris van den Berg (milieufilosoof aan de UU) waarbij ze op zoek gaan naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe strijd je voor een betere wereld?’ Deze editie focust op Greta als voorbeeld. Hoe pakt zij het strijden voor een beter klimaat aan, en hoe doen Floris en Ivo dat? Wat is effectief, wat kan beter? Het publiek wordt actief betrokken in dit gesprek, zodat iedereen geïnspireerd de zaal verlaat en zin krijgt om de barricades op te gaan om te strijden voor wat voor jou belangrijk is!

Wie zitten er aan tafel?

Ivo Hoefsloot
Ivo is sinds oktober 2020 actief bij Extinction Rebellion Utrecht, waar hij actie voert en achter de schermen helpt met het organiseren van acties en bijeenkomsten voor Extinction Rebellion. Zijn motivatie om tot activisme over te gaan: ‘De verantwoordelijk voor de klimaatcrisis wordt in Nederland te veel bij het individu gelegd: je eetpatroon aanpassen, minder vliegen, je huis isoleren; dit blijven druppels op een gloeiende plaat. Als we daadwerkelijk een verschil willen maken moeten we ons organiseren en opstaan tegen een overheid die de stem van multinationals zwaarder weegt dan die van haar burgers.’ Ivo is part-time biologieleraar op een middelbare school en muzikant.

Floris van den Berg
Klimaatactivist, veganist en filosoof Floris van den Berg streeft naar een betere wereld met minder leed, en zoveel mogelijk vrijheid voor ieder individu. Hij is als milieufilosoof o.a. verbonden aan de UU. Floris publiceerde onder meer de trilogie De vrolijke veganist, De vrolijke feminist en De olijke atheïst. In 2019 kwam zijn werk ‘Groen Liberalisme, een urgent manifest’ uit, waarin hij uiteenzet hoe een volledig plantaardige en duurzame samenleving de wereld beter kan maken.

Handig om te weten

Wanneer
dinsdag 28 september 2021
Hoe laat
19:00
Waar
De Stadstuin Werkspoorfabriek (Schaverijstraat 11 Utrecht)
Entree
€7,50 (of gratis met Cinveille)
Organisator
Podium x Hoogt on Tour