IANYN website beeld

DE STRIJDERS – I AM NOT YOUR NEGRO

• di 23 nov - 19:00
  • tot 22:00 | De Stadstuin Werkspoorfabriek (Schaverijstraat 11 Utrecht)
  • €3,75 (of gratis met Cineville Pas)
  • Voor studenten én andere geïnteresseerden!

I am Not Your Negro is een spraakmakende film die de geschiedenis van het rasicisme in Amerika onderzoekt. Na afloop van de film gaan we met inspirerende sprekers en het publiek het gesprek aan.

I am Not Your Negro: filmvertoning en nagesprek

Deze editie van De Strijders staat in het teken van de Oscarwinnende documentaire I am not your negro: een film over de pijnlijke, racistische geschiedenis van Amerika. Regisseur Raoul Peck houdt de witte bevolking een confronterende spiegel voor, door het onvoltooide boek van gelijkheidsstrijder James Baldwin te verfilmen. Het gedachtegoed van Baldwin is ook in Nederland nog altijd pijnlijk relevant.

Te gast: Quinsy Gario en Babah Tarawally

Na afloop gaat onze programmamaker Paul in gesprek met inspirerende sprekers en publiek over racisme in Nederland en de Black Lives Matter beweging. Te gast zijn twee racismestrijders die allebei een heel andere aanpak hebben. Allereerst spreken we met activist, kunstenaar en politicus Quinsy Gario, bekend van zijn bijdragen aan Zwarte Piet Is Racisme en zijn rol binnen de partij BIJ1. Waar Gario bekend staat om een emotionele en felle manier van strijden, zoekt onze tweede gast naar een meer gematigde toon in het debat. Babah Tarawally, schrijver van het boek ‘Gevangen in zwart-wit denken’, probeert polarisatie te voorkomen en ook een minder gehoorde groep te betrekken bij het debat.

Wat hebben de BLM-protesten in Nederland opgeleverd? Hoe kunnen we werkelijke verandering bereiken? En hoe kan een film als I am not your negro daaraan bijdragen? Het publiek wordt actief betrokken in dit gesprek, zodat iedereen geïnspireerd de zaal verlaat en zin krijgt om de barricades op te gaan om te strijden voor wat voor jou belangrijk is!

Over De Strijders
Podium en Hoogt on Tour slaan de handen ineen voor een spraakmakende filmreeks. In een maandelijkse filmavond passeren iconische figuren de revue die met hart en ziel strijden voor een betere wereld. Van klimaatstrijder Greta Thunberg tot privacystrijder Edward Snowden en gelijkheidsstrijder James Baldwin. Rondom de films wordt door Podium een verdiepend randprogramma georganiseerd. Thema’s uit de film worden naar het hier en nu getrokken. Met inspirerende sprekers gaan we debatteren over de impact die de strijders hebben met hun manier van actievoeren. Welk gedachtegoed vertegenwoordigen de iconen? En wat bereiken zij met de strijd die ze leveren voor de goede zaak?

De kaartverkoop start een maand van tevoren, dus houd ons in de gaten!

dinsdag 23 november 2021
tot 22:00 | De Stadstuin Werkspoorfabriek (Schaverijstraat 11 Utrecht)
€3,75 (of gratis met Cineville Pas)
Voor studenten én andere geïnteresseerden!