PJfD #2 Vind je stem - beeld web

POLITICAL JUNKIES FOR DUMMIES | #2: VIND JE STEM

• do 03 mrt 19:00 - 20:00
  • hybride: theater Padualaan 99 & via livestream
  • gratis (aanmeldlink hieronder)
  • Podium x HU Honours

Political Junkies for Dummies

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Op woensdag 16 maart 2022 is het zover. Je wilt misschien wel stemmen, maar eigenlijk weet je (nog) niet goed op welke partij, laat staan op welke persoon. Podium helpt je door de politieke keuzestress heen, en geeft je antwoorden op de vraag hoe jij je politieke voorkeur bepaalt. Want wat is een gemakkelijke manier om je stem te bepalen voor de gemeenteraadsverkiezingen? En verschilt die van de stem bij de landelijke verkiezingen? Wat laat je allemaal meewegen en in welke mate? En wat doe je als je verschillende conflicterende standpunten blijkt te hebben; wat geeft dan de doorslag?

Presentatoren Laila Frank, journalist en oud-politiek adviseur en Sam du Mosch, programmamaker bij Podium, maken korte metten met het saaie imago van de politiek! Wen Xin van der Linden maakt elke aflevering De Stem van de Student, korte reportages waarin ze studenten interviewt over hun stemgedrag.

#2 Vind je stem

Laila en Sam gaan ook deze editie in gesprek met twee jonge politieke experts. Allereerst  Titia Hoogendoorn. Deze duizendpoot is niet alleen actrice, videomaker en illustrator, maar ook maker van de VPRO/3FM-podcast Polititia én schrijver van het boek “Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen”. In Polititia komt Titia uit de kast als politiekn00b – iemand die te weinig van politiek weet. Haar doel: politiek makkelijk en minder mysterieus maken zodat iederéén het gevoel kan krijgen dat politiek iets voor hem of haar is. ‘Want ook al bemoei jij je niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met jou,’ aldus Titia. Zij legt uit hoe zij zelf te werk gaat en hoe je zelf kunt bepalen wat je politieke voorkeur is.

Een handig hulpmiddel om ‘je stem te vinden’ is een stemwijzer of kieskompas. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen maakt KiesKompas in opdracht van de gemeenten Amersfoort en Utrecht een kieswijzer. Jeroen van Lindert van KiesKompas legt uit wat deze stemhulp precies inhoudt en hoe het KiesKompas voor een gemeente tot stand komt. Alvast een tipje van de sluier: KiesKompas heeft de gemeentelijke partijprogramma’s tot in de kleinste details onder de loep genomen. Na invulling laat KiesKompas je zien welke partij het dichtst bij jou als kiezer staat, qua kijk op de maatschappij.

Na een uur bij PJfD heb je hopelijk meer inzicht in hoe je je politieke voorkeur kunt ontwikkelen. Dus schuif aan in de zaal of kijk en praat vanuit huis mee via de livestream!

Kijk hier mee met de livestream!

Je kunt Political Junkies zowel fysiek als via livestream bijwonen. Ben je er vanuit huis bij? Dan kan je hier de livestream in.

Ga naar de livestream!

Toegankelijkheid
De Theaterzaal op Padualaan 99 is toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. De theaterzaal bevindt zich op de begane grond en is rolstoeltoegankelijk. Ook is er een toegankelijk toilet aanwezig. Het programma is Nederlandstalig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

donderdag 03 maart 2022
hybride: theater Padualaan 99 & via livestream