close
umk oorlog website@4x-100

UTRECHT MAAKT KENNIS | OORLOG OP JE SCHERM

  • wo 20 apr 16:00 - 17:30
  • Theater Bibliotheek Neude
  • Gratis (na aanmelden)
  • Voor HU-studenten én andere geïnteresseerden

Ineens werden we wakker met oorlog.

Vol ongeloof kijken we naar de situatie in Oekraïne. We zetten onze pushberichten aan en volgen het nieuws op de voet, via de vele liveblogs waar je van minuut tot minuut leest wat er op het strijdtoneel gebeurt. Hoe gaan journalisten om met de druk om te midden van zo’n grote oorlog voor betrouwbare verslaglegging te zorgen? En hoe dealen we als consument met dit dreigende nieuws dat we niet meer stop kunnen zetten? Daar gaan we het over hebben in deze editie van Utrecht Maakt Kennis.  

Promovendus Sebastiaan van der Lubben van het HU-lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitievertelt over zijn onderzoek naar de betrouwbaarheid van liveblogs en wat opvalt in de verslaglegging rond Oekraïne. Journalist Maarten van Ast is aanwezig om te vertellen over zijn recente ervaringen als liveblogger over de Russische invasie. En GZ-psycholoog Najla Edriouch is te gast om te bespreken hoe we ons kunnen wapenen tegen de onzekerheid die dit nieuws met zich meebrengt. Hoe weet je welke verslaglegging te vertrouwen is en welke niet, en wat doe je met gevoelens van machteloosheid bij een oorlog die zo dichtbij komt? Presentator Patrick Nederkoorn en student-programmamaker Eline Donker gaan in gesprek met de experts en met het publiek. 

Dichtkunstenaar Annelies van Wijk a.k.a. Liedfs omlijst het programma met live geschreven troostwoorden. 

Over Utrecht Maakt Kennis

Kennis is er om gedeeld te worden! Bij Hogeschool Utrecht worden doorlopend spannende onderzoeken uitgevoerd over maatschappelijke vraagstukken. In Utrecht Maakt Kennis ontdek je de tofste HU-onderzoeken van het moment. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven. De presentatie is in handen van theatermaker Patrick Nederkoorn en een programmamaker van Podium. Luister via het Podium-podcastkanaal de podcastafleveringen terug van de vorige UMK-edities.

Praktische zaken

Toegankelijkheid
De Bibliotheek Neude is toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. De theaterzaal is rolstoeltoegankelijk en te bereiken met een lift. Ook er is een (rolstoel)toegankelijk toilet aanwezig. Het programma is Nederlandstalig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

Handig om te weten

Wanneer
woensdag 20 april 2022
Hoe laat
16:00 - 17:30
Waar
Theater Bibliotheek Neude
Entree
Gratis (na aanmelden)
Organisator
Voor HU-studenten én andere geïnteresseerden