close
web UMK proefdierendag met logo science week@3x

UTRECHT MAAKT KENNIS | (PROEF)DIERENDAG

  • di 4 okt 16:00 - 17:30
  • Theater Bibliotheek Neude
  • Gratis (na aanmelden)
  • Voor HU-studenten én andere geïnteresseerden!

Wist je dat er in Nederland jaarlijks een half miljoen proefdieren worden gebruikt?  88% van deze dierproeven heeft een dodelijke afloop. Toch zijn dierproeven hard nodig voor bijvoorbeeld medisch onderzoek. Gelukkig wordt er ook hard gewerkt aan alternatieven. Is een proefdiervrije toekomst realistisch? Daarover gaan we in gesprek met Giel Beelen, lector Cyrille Krul en een groep Dierkunde-studenten van de HU.

Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2013 in de EU verboden, maar er vinden nog altijd veel dierproeven plaats voor bijvoorbeeld het testen van medicijnen en voeding. Kan dit anders? Bij de HU wordt hard gewerkt aan alternatieven met menselijke mini-orgaantjes en computermodellen. “We moeten sneller, en we moeten anders,” vindt lector Cyrille Krul die hard werkt aan de transitie richting proefdiervrije innovaties. Cyrille komt vertellen wat er op de HU ontwikkeld wordt en waarom de transitie zo complex is. Onderzoek gebeurt binnen het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry, maar ook onder HU-studenten! Recent won een groep Dierkunde-studenten de eerste prijs in de Applied Science Pitch Competition met hun pitch Animal Free innovations. Tijdens Utrecht Maakt Kennis komen ze hierover vertellen.

Te gast is ook Giel Beelen. Met hem bespreken we wat de rol van media kan zijn om de zichtbaarheid en maatschappelijke opinie rond dierproeven te veranderen. Giel nam eerder deel aan het Varkensgaladiner tegen dierproeven en reikte de House of Animals Awards uit, als stimulans aan de mediawereld om vaker aandacht te hebben voor dierenwelzijn. Giel zet publieke media geregeld in om issues aan de kaak te stellen, zoals met de TV-stunt zich te laten dwangvoederen door Wakker Dier. Hoe kijkt Giel aan tegen dierproeven en wat zouden media kunnen betekenen om een proefdiervrije toekomst dichterbij te laten komen?

Het programma wordt omlijst door Utrechtse spoken word artiest Tom Strik die alles wat er gezegd wordt live samenvat in een sterk staaltje woordkunst. De presentatie is in handen van theatermaker Patrick Nederkoorn en onze student-programmamaker Eline Donker.

Utrecht Science Week
Deze editie van Utrecht Maakt Kennis maakt onderdeel uit van de Utrecht Science Week van 30 september t/m 7 oktober. In het uiteenlopende programma van deze week is er voor iedereen wat te ontdekken. Bekijk hier het uitgebreide programma.

Gratis ticket scoren?

Reserveer hier jouw plekje voor deze editie van Utrecht Maakt Kennis.

Yes, let's go!

Over Utrecht Maakt Kennis
Kennis is er om gedeeld te worden! Bij Hogeschool Utrecht worden doorlopend spannende onderzoeken uitgevoerd over maatschappelijke vraagstukken. In Utrecht Maakt Kennis ontdek je de tofste HU-onderzoeken van het moment. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven. Luister via het Podium-podcastkanaal de podcastafleveringen terug van eerdere UMK-edities.

Toegankelijkheid
Dit programma is Nederlandstalig. De Bibliotheek Neude is toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking: de theaterzaal is rolstoeltoegankelijk, te bereiken met een lift er is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

Handig om te weten

Wanneer
di 4 okt 2022
Hoe laat
16:00 - 17:30
Waar
Theater Bibliotheek Neude
Entree
Gratis (na aanmelden)
Organisator
Voor HU-studenten én andere geïnteresseerden!