close
FOTO TEUN TOEBES_UMK_MEI (1)

UTRECHT MAAKT KENNIS | VERGEET ME NIET

  • wo 25 mei 19:30 - 21:00
  • Theaterzaal Bibliotheek Neude
  • Gratis (na aanmelden)

“Alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.” – Teun Toebes

Wist je dat 1 op de 5 mensen in zijn leven dementie krijgt? (En slecht nieuws voor de vrouwen onder ons: voor jullie is dit zelfs 1 op de 3!) Geen mens wil vergeten, laat staan vergeten worden. Daarom gaat deze editie van Utrecht Maakt Kennis over de toekomst van ons allemaal!

Lange tijd werd dementie gezien als een hersenaandoening die vooral zorg nodig heeft. De sociale kant van het zorgsysteem raakte verwaarloosd en bedolven onder efficiëntie en bezuinigingen. De hoogste tijd om hier verandering in te brengen! Maar hoe dan? Dat kom je te weten bij deze aflevering van Utrecht maakt Kennis. Want samen vergeten we niet dat het ons allemaal aangaat.

Gasten: Teun Toebes, Jacoba Huizenga en Manon Kroezen

Onze eerste gast is Teun Toebes die op 21-jarige leeftijd de gedurfde keuze maakte om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Over zijn ervaringen schreef hij het boek Verpleegthuis. Teun is op missie om het leven van mensen met dementie te verbeteren en het stigma rond deze ziekte te doorbreken.

HU-onderzoeker Jacoba Huizenga komt vertellen over haar promotieonderzoek waarin ze ook mensen met dementie zélf vraagt wat zij nodig hebben, onder de vlag van lectoraten Participatie Zorg en Ondersteuning en Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen. In het onderzoek wordt gezocht naar sociale en technologische oplossingen voor een inclusievere samenleving.

Ook te gast is Manon Kroezen, die een voorstelling en boek maakte over haar werk als muzikaal begeleider in een zorgboerderij. De mooiste liedjes uit haar voorstelling Rudy hoort er ook nog bij brengt Manon live bij ons op het podium.

Over Utrecht maakt kennis

Kennis is er om gedeeld te worden! Bij Hogeschool Utrecht worden doorlopend spannende onderzoeken uitgevoerd over maatschappelijke vraagstukken. In Utrecht Maakt Kennis ontdek je de tofste HU-onderzoeken van het moment. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven. De presentatie is in handen van theatermaker Patrick Nederkoorn en een programmamaker van Podium. Luister via het Podium-podcastkanaal de podcastafleveringen terug van de vorige UMK-edities.

Praktische zaken

Toegankelijkheid
De Bibliotheek Neude is toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. De theaterzaal is rolstoeltoegankelijk en te bereiken met een lift. Ook er is een (rolstoel)toegankelijk toilet aanwezig. Het programma is Nederlandstalig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

Handig om te weten

Wanneer
woensdag 25 mei 2022
Hoe laat
19:30 - 21:00
Waar
Theaterzaal Bibliotheek Neude
Entree
Gratis (na aanmelden)