close

Wij zijn Podium!

Hét cultureel studentenplatform van Hogeschool Utrecht. Podium organiseert spraakmakende cultuur- en debatprogramma’s over thema’s die ertoe doen. Daarmee levert Podium een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling en onderlinge verbondenheid van een zo groot mogelijke groep HU-studenten. De programma’s worden georganiseerd door studenten die zich bij Podium ontplooien tot programmamaker of programmapromotor. Zij weten precies wat er leeft onder studenten en laten de programma’s aansluiten bij hun belevingswereld. Voor de activiteiten is Podium niet gebonden aan een fysieke plek, maar trekt als een nomade langs spannende plekken en partners in Utrecht, Amersfoort en omstreken.


Ook werken bij Podium of in ons Podium Panel?

Wil jij bij Podium werken als student-assistent programmamaker of programmapromotor? Ben je HU-student en minimaal een jaar lang voor 8 uur per week beschikbaar? Stuur dan je open sollicitatie naar podium@hu.nl. Een andere manier om betrokken te zijn bij Podium is door toe te treden tot het Podium Panel: het leukste panel van de HU waarin je zo’n drie keer per jaar mee kunt denken over alle programma’s en ontwikkelingen bij Podium! Stuur ons een mailtje bij interesse.
dit is het team

Foto Paul Teams

Paul Haak - Programmamaker

Vincent Van Gogh had een hele goede band met zijn broer Theo. Dit schilderij van Van Gogh is ooit geschilderd voor het pasgeboren kindje van Theo, die Theo en zijn vrouw hebben vernoemd naar Vincent. Bij de band tussen deze twee broers moet ik vaak aan de sterke band denken die ik zelf met mijn tweelingbroer heb, daarom heb ik dit schilderij gekozen.

Teamfoto Sam

Sam du Mosch - Programmamaker

Ik heb gekozen voor een schilderij van Joaquín Sorolla, geboren in 1863 in Valencia. Sorolla studeerde in Rome, keerde terug naar Valencia waar hij trouwde en verhuisde vervolgens met zijn gezin naar Madrid. Zijn huis is nu een museum. Hij wordt ook wel de ‘Spanish Master of Light’ genoemd en daar is dit schilderij een mooi voorbeeld van. Het heet ‘Rocas de Jávea y el bote blanco’ en is gemaakt bij Las Rotas. Vele vakanties heb ik in de buurt doorgebracht met mijn familie, omdat mijn grootouders daar een vakantiehuis hadden. Las Rotas is een rotspartij aan zee waar mijn broertjes en ik konden spelen, schelpen of krabbetjes zoeken of naartoe fietsten. Daar bewaar ik mooie herinneringen aan en ik vind het bijzonder dat een beroemde schilder dit kennelijk ook zo’n mooie plek vond dat hij het heeft geschilderd.

Foto Loes

Loes Groenendijk - Programmamaker

Dit schilderij van Jean Fragonard heb ik altijd heel bijzonder gevonden! Het heet 'Les Hasards heureux de l'escarpolette' ('The Happy Accidents of the Swing'). Ik zie er beweging, dromerigheid, luchtigheid, elegance en plezier in met een 'boeverig grapje', maar wat ik er ook in zie is dat wat je niet direct ziet, namelijk de ongelijkheid en het enorme contrast tussen rijk en arm dat typerend is voor deze periode vlak voor de revolutie.

Foto Brecht

Brecht Macco - Programmamaker

Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw. Dit is de naam van het schilderij achter mij, gemaakt door Piet Mondriaan. De titel zegt letterlijk wat je ziet. Er is geen twijfel over mogelijk, dit is inderdaad een compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw. Een schilderij dat juist in zijn eenvoud zo bijzonder is. Als je dezelfde kleuren in andere compositie tegenkomt doet het je nog steeds aan Mondriaan denken. Een Utrechtse kunstenaar die je overal terugziet en groot is geworden, gewoon met een compositie van groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw. Zo simpel kan het zijn.

Schermafbeelding 2021-03-18 om 20.29.50

Serena Raffa - Programmapromotor

Achter mij zie je ‘Het Gele Huis’ van Vincent van Gogh. Hij werkte en woonde in dit huis en liet er vrienden logeren. Hij wilde het een soort ‘kunstenaarshuis’ maken waar makers en gelijkgestemde kunstenaars in konden wonen en werken. Ik stel het me voor als een erg fijne plek. Ook schuilt achter het raam met de gesloten luiken Van Gogh’s slaapkamer, die hij ook heeft verbeeld in zijn schilderij ‘De Slaapkamer’. Zo gaaf dat je je kan wanen in wat er achter die luiken schuilt, terwijl het gewoon verf op canvas is.

Teamfoto Rose

Roselyn Flach - Coördinator Marketing en Communicatie

De Zweedse vrouwelijke schilder Hilma Af Klint (1962-1944) was haar tijd ver vooruit. Ze maakte al abstracte werken in tijd dat die stijl nog helemaal niet gebruikelijk was – laat staan voor een vrouw, die sowieso wat onderbelicht zijn in de kunstgeschiedenis. Kandinsky wordt meestal genoemd als eerste abstracte schilder, maar dat klopt dus niet helemaal. De schilderijen van Af Klint zijn kleurrijk maar hebben ook iets mysterieus, ze was veel bezig met occultisme. Dit werk uit 1907 komt uit een serie van tien schilderijen met een indrukwekkend formaat van tweeënhalve bij drie meter. Bijna twee keer zo hoog als ik!

Karel Appel - Alinde

Alinde Hoeksma - Programmacoördinator

Ik hou van de kleurrijke schilderijen van Karel Appel. In zijn werk zit zoveel energie, vrolijkheid en fantasie: hij is het kind in zichzelf nooit verloren en dat vind ik prachtig. Dit abstracte kattenschilderij heb ik gekozen omdat ik bovendien een grote poezenliefhebber ben!

Schermafbeelding 2021-04-06 om 10.06.24

Josien Oudemans - Programmacoördinator

De Levensboom van Klimt symboliseert mijn liefde voor cultuur en natuur. En het past zo mooi bij Podium omdat we ons richten op groei en ontwikkeling van studenten. Zowel van alle deelnemers aan de activiteiten als de makers en promotors van alle programma’s die we aanbieden in ons cultureel studentenplatform. Zie ook het glimpje van de uil in de levensboom; bij Podium word je wijzer!