Terugblik web 1UO Uitstelgedrag

TERUGBLIK | 1 UUR OVER… UITSTELGEDRAG

Door student-assistent Sam du Mosch

Afgelopen woensdagmiddag 8 juni was er weer een interessante editie van 1 Uur Over… met als onderwerp Uitstelgedrag, in samenwerking met het Student Support Centre. In de Serre van de Botanische Tuinen schoven experts aan die met elkaar, presentator en Podium-programmamaker Siete en het publiek in gesprek gingen.

Te gast waren Sjirk Zijlstra, die bij het Student Support Centre de training ‘Leren moet je leren’ geeft en docent neurobiologie is aan de HU, Ghadir Dietvorst-Dalou, student Creative Business die afstudeert op uitstelgedrag en sociale media en Chris de Bruin, psycholoog en bedenker van De StudieHUiskamer, een plek waar studenten samen kunnen studeren.

Er ontstond een interessant gesprek waarbij elke gast een eigen, uniek perspectief meebracht op het begrip uitstelgedrag. Wist je bijvoorbeeld dat zowel het rationele als emotionele brein een rol speelt bij uitstelgedrag? Chris de Bruin legde dit uit waarbij hij met een bloemkool het rationele brein illustreerde en met een appel het emotionele brein. Deze twee onderdelen sluiten niet naadloos op elkaar aan, dat betekent dat je met je verstand jezelf niet zomaar kan vertellen hoe je je moet voelen.“Behalve tips om dingen als uitstelgedrag te verbeteren, is het ook belangrijk aandacht te besteden aan wat de onderliggende redenen zijn voor dit gedrag”, aldus Chris. Zo is er misschien sprake van faalangst of angst voor feedback. Ook benadrukten alle sprekers het belang van jezelf beter leren kennen om je bewust te worden van bepaald gedrag. Ghadir vertelde over haar onderzoek naar uitstelgedrag en social media en hoe je in een flow kunt raken met activiteiten als televisiekijken en social media waardoor je je niet bewust bent van hoelang je je ermee bezig houdt.

Verder vertelde Chris hoe hij zich met de StudieHUiskamer focust op langstudeerders en hoe zij met hun ondersteuning bij onderliggende redenen zoals uitstelgedrag weer verder kunnen komen in hun studie. Sjirk deelde nog wat tips uit zijn training: merk het op als je een bepaalde actie aan het ontwijken bent en leer hoe je voor jou persoonlijk het beste dit uitstelgedrag kunt aanpakken. Zo kun je het jezelf makkelijker maken om je studie door te komen.

Vanuit drie kanten werd het onderwerp uitstelgedrag behandeld. Door het delen van persoonlijke ervaringen met uitstelgedrag door mensen uit het publiek, voorbeelden uit de praktijk van de experts en analyses vanuit de psychologie, werd het een hele leerzame en uiteenlopende sessie!

_BAP7722
_BAP7730