De strijders - Podium - foto student assistenten

TERUGBLIK | DE STRIJDERS – BIGGER THAN US

Door student-assistent Maureen

Dinsdagavond 10 mei namen we plaats in de filmzaal van Bibliotheek Neude. Tijd voor een avond inspiratie en mooie discussies over belangrijke maatschappelijke thema’s! Ditmaal keken we naar de documentaire Bigger than us, die speciaal voor Podium en Hoogt on Tour in voorpremière ging.

Bigger than us vertelt het inspirerende en meeslepende verhaal van zeven jonge activisten die zich inzetten voor verschillende maatschappelijke problemen, verdeeld over de hele wereld. Melati Wijsen, die zelf in actie komt tegen plasticvervuiling, neemt ons mee naar deze strijders. Ze vertellen hun verhaal, laten zien waarom zij activisten zijn en wat het met hen doet.

Kerkhof aan reddingsvesten
Een moment uit de film dat het meeste indruk op me maakte ging over zwemvesten. Mary (24) uit Groot-Brittanië helpt in Griekenland vluchtelingen aan land die per boot naar Europa zijn gekomen. Om die reddingsactie daadwerkelijk op film zien zet wel echt aan tot denken. Later neemt ze Melati mee naar een ‘kerkhof’. Niet een ‘echt’ kerkhof, maar een enorme berg reddingsvesten van vluchtelingen. Elk zwemvest staat voor een overtocht, die lang niet iedereen heeft overleefd. Mary snijdt een vest open, en wat blijkt? De meeste zwemvesten zijn gevuld met materiaal dat überhaupt niet sterk genoeg is om een mens boven water te houden. Schijnveiligheid, waar nog geld aan verdiend wordt ook.

Ik zou deze film zeker aanraden wanneer je erin geïnteresseerd bent om de wereld een stukje mooier te maken. Wanneer je verder wilt kijken dan alleen naar jezelf. Wanneer je anderen en de wereld wilt helpen.

Q&A en nagesprek
Na de film volgde een Q&A en gesprek met strijder Talitha Muusse. Talitha zet zich met Coalitie-Y in voor het structureel verbeteren van jongereninspraak. Podium-programmamakers Lucas en Sam namen ons mee in deze Q&A door middel van protestborden met interessante vragen. Zijn mensen er bewust van wanneer ze niet goed omgaan met onze planeet? Negeren ze dit bewust of hebben ze het niet door? Ook kwam ter sprake hoe comfort boven actie wordt verkozen. Moet je direct geconfronteerd worden met een probleem voordat je je inzet om het op te lossen?

Volgens Talitha zijn wij de nieuwe generatie. “Activisme wordt langzaam weer populairder. Onze generatie onderneemt veel meer. Je moet je uitspreken over wat je vindt en hoe je je verhoudt tot maatschappelijke thema’s op een manier die past bij jouw identiteit.” Afsluitend vulde Talitha haar eigen protestbord in. ‘Speak your truth’ schreef ze op. Een mooie quote om deze inspirerende avond af te sluiten.

Foto Talitha Muuse en protestbord
De strijders - podium - publiek