close
IANYN met icoon

TERUGBLIK: DE STRIJDERS – I AM NOT YOUR NEGRO

Door student-assistent Kadigia

Dinsdagavond 23 november streken we neer in De Stadstuin Werkspoorfabriek voor de derde editie van ‘De Strijders’, een filmreeks in samenwerking met Hoogt on Tour. De avond stond in het teken van de Oscarwinnende documentaire over James Baldwin: I am Not Your Negro.

Met een zaal vol publiek bekeken we deze aangrijpende film over een van de zwartste bladzijden van de Amerikaanse geschiedenis. Met teksten van schrijver James Baldwin (1924-1987) laat I Am Not Your Negro zien hoe diep racisme geworteld is in machtsstructuren. Na de film ging Podium-presentator Paul in gesprek met activist en kunstenaar Quinsy Gario en schrijver Babah Tarawally. Er werd gesproken over de Black Lives Matter beweging en de strijd tegen racisme in Nederland. Pauls openingsvraag luidde: ‘Wat maakt jou zelf tot een strijder?’ Quinsy vroeg zich hardop af of hij eigenlijk wel een strijder is, of dat hij vooral zo gezien wordt doordat hij een grote mond heeft. Zijn kunstproject ‘Zwarte Piet is Racisme’ ontstond in eerste instantie uit de liefde voor zijn moeder, die voor Zwarte Piet uitgescholden werd.

Babah vindt het belangrijk om in de strijd tegen racisme niet enkel te confronteren en provoceren, maar ook met oplossingen te komen. Hij ziet zichzelf als ‘woke’, hoewel hij het jammer vindt dat dit begrip een negatieve bijklank heeft gekregen. Woke betekent volgens Babah ‘awareness’, bewustzijn.

Op het statement ‘Een goede strijder biedt een oplossing’ begon Quinsy te lachen. ‘De vraag is wie er verantwoordelijk is voor het probleem – en dus ook voor de oplossing,’ zo stelde hij. Het vinden van een oplossing voor een probleem wordt vaak neergelegd bij de persoon die iets als een probleem ervaart, en niet bij degene die het probleem heeft veroorzaakt. Maar zijn we als maatschappij niet allemaal verantwoordelijk?

Babah liet het publiek kennismaken met de Ubuntu-filosofie die een rode draad vormt in zijn leven. Hij vertelde over de cirkel van vergelding waar we in gevangen zitten. Er moet erkenning komen voor de pijn en het onrecht dat mensen is aangedaan; pas dan kunnen we uit de vergeldingscyclus komen op weg naar vergeving en verzoening.

Het was een drukbezochte, educatieve avond die in de hoofden van de bezoekers nog lang na zal gonzen.

STRIJDERS (6)
STRIJDERS (17)
STRIJDERS (4)
STRIJDERS (10)
STRIJDERS (11)