Web 13 dec kroegpraat

TERUGBLIK: KROEGPRAAT – HOE KOM IK DE LOCKDOWN DOOR?!

Door student-assistent Serena

Maandag 13 december vond de voorlopig laatste editie van Kroegpraat plaats. Samen met mijn huisgenootje zat ik iets voor 19:30 voor mijn laptop met een glaasje bubbels, dat ik als presentje van Podium in de post had ontvangen. Toen de livestream begon zag ik mijn Podiumcollega’s en de gasten van de avond aan tafel zitten in een gezellig bruin café. Op de achtergrond was illustrator Lybrich helemaal in haar element tijdens het maken van haar Kroegplaat.

Het gesprek ging over de vraag ‘Hoe kom ik de lockdown door?!’. Aan tafel zaten socioloog en UU-hoogleraar Beate Völker en filosoof Marthe Kerkwijk. Beiden hadden zij een interessante kijk op hoe we ons een weg door deze lockdown kunnen slaan.

Marthe merkte op dat, hoewel het comfortabel kan zijn om alleen je close friends te zien tijdens een lockdown, het ook wat saai kan zijn. Beate sprak over zwakke verbindingen, waarmee ze mensen bedoelde die je niet zo goed kent. Die verbindingen kunnen je sociale wereld verrijken maar vallen tijdens de lockdown grotendeels weg. Als ultieme tip stelde ze het volgende voor: ga eens wandelen met een vriend, en neem allebei iemand mee die de ander niet kent. Zo houd je wat afwisseling in je sociale leven en kun je eens wat nieuwe prikkels opzoeken. Ik vond dit zelf een goede tip, aangezien ik van wandelen houd en ik het ontzettend mis om nieuwe mensen te leren kennen.

Beate stelde dat de effecten van de coronacrisis voor iedereen erg zijn maar voor studenten misschien wel het ergst, omdat ons leven is ingericht rondom het ontmoeten van nieuwe mensen en het opbouwen van relaties voor de rest van je leven. Ik voelde me gezien en kon me goed vinden in wat Beate vertelde. Er kwam een vraag uit het publiek over hoe je tijdens een lockdown het beste kan daten. Het was goed om te horen dat zij het met me eens waren dat je heus niet álles altijd maar online hoeft te doen, en dat afspreken met de juiste voorzorgsmaatregelen wel verantwoord zou kunnen.

Wat ik zelf heb gemerkt is dat het onderwerp Corona soms frictie kan veroorzaken binnen mijn vriendschappen, wanneer ik het bijvoorbeeld niet eens ben met de opvattingen van een vriend of vriendin. Beate en Marthe spraken hier ook over en gaven aan dat het in zo’n situatie belangrijk is om toch common ground te vinden. De achterliggende waarden van iemands opvattingen zijn vast waarden waar jij je ook ik kan vinden. Dit gesprek hielp me herinneren dat het toch goed is om het gesprek te blijven aangaan met een open houding.

We sloten af met nadenken hoe het nieuwe normaal eruit zou kunnen zien. Hier kwam vooral naar voren dat we ons meer bewust zijn (en zouden moeten zijn) van hygiëne. Marthe was bijvoorbeeld fan van het afschaffen van handen schudden, en in de chat las ik dat mensen blij zijn dat ze hun oudtantes niet meer hoeven te kussen!

Tussen het gesprek door kregen we een paar sneak peeks van de illustratie van Lybrich, hieronder zie je het mooie eindproduct!

Kroegplaat door Lybrich Wieringa

Kroegplaat jpeg

Kroegpraat terugkijken

Heb jij deze editie van Kroegpraat gemist? Je kunt de hele hier aflevering terugkijken.