Artboard 54

TERUGBLIK: OP DE BANK – STRIJDEN OM TE BLIJVEN

Door student-assistent Sam

De sfeer in Theaterzaal Neude was weer fijn, met het haardvuur op de achtergrond was Op de Bank donderdagavond 25 november zowel een talkshow als de opname van 3 gesprekken voor de podcastserie Op de Bank. Presentatoren Rick Pietersz en Loïs van Wijnen doken in de wereld van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland.

Je valt wel onder het generaal pardon, maar toch krijg je geen paspoort? Hoe kan dat? HU-student Yosef Tekeste-Yemane vertelde over zijn ervaring. JournalistHellen Kooijman wilde in 2015 de grote groep asielzoekers in de Jaarbeurs niet aan hun lot overlaten en richtte daarom Welkom In Utrecht op – Loïs sprak hier met haar over. Als derde gast nam Ilay den Boer plaats op de bank, hij vertelde over zijn theatervoorstelling Salomonsoordeel die gaat over de rechtvaardigheid en objectiviteit van de asielprocedure in Nederland.

Nederland leerde Yosef Tekeste-Yemane kennen door zijn optreden bij Op1 met Peter R. de Vries, waarin hij vertelde hoe hij als tweejarig jongetje vanuit Ethiopië naar Nederland vluchtte. Door het generaal pardon uit 2007 kon hij in Nederland blijven, maar kreeg geen paspoort,noch de rechten die daarmee samengaan. Hij vertelde hoe hard en stressvol het leven in Nederland is zonder verblijfsvergunning, iets wat maar moeilijk voor te stellen is als je het niet zelf meemaakt. Yosef wilde graag voor verandering zorgen en vertelde dat zijn moeder hem ook aanspoorde om manieren te zoeken om hier verandering in te brengen. Hij benaderde verschillende talkshows maar het was uiteindelijk Peter R. de Vries die reageerde en dit samen met hem onder de aandacht bracht.

Hellen Kooijman vertelde over haar initiatief Welkom In Utrecht, waarbij contact met bewoners uit de omgeving wordt geregeld en verschillende activiteiten worden georganiseerd voor vluchtelingen. Hellen kwam tot dit initiatief toen ze in 2015 iets wilde organiseren voor de vluchtelingen die in een noodopvang in de Jaarbeurs terechtkwamen. Ze startte de facebookpagina Welkom In Utrecht, waar ideeën en initiatieven in Utrecht voor acties voor vluchtelingen gedeeld werden en initiatiefnemers elkaar konden vinden. Welkom In Utrecht groeide de afgelopen jaren uit tot een platform voor iedereen die activiteiten wilde ontplooien voor en met vluchtelingen in Utrecht. Hoe bewaar je als aanbieder van activiteiten ‘professionele distantie’; kun je ’s nachts slapen als je zoveel mensen van dichtbij leert kennen en zoveel vluchtverhalen hoort? Hellen legde uit hoe zij omgaat met dat dilemma.

Ilay den Boer sprak over zijn voorstelling Salomonsoordeel. Wanneer Hassan, een goede vriend van Ilay uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), wil Ilay meer leren over de asielprocedure en de logica erachter. Als research voor de voorstelling werkte hij maandenlang als beslis- en gehoormedewerker bij de IND en als griffier in opleiding bij de Rechtbank Amsterdam. Hij vertelde over hoe dit hem tot nieuwe inzichten op het gebied van het wel of niet goedkeuren van een aanvraag leidde.

Vanuit drie kanten werd een licht geworpen op ‘Strijden om te blijven’. Alle drie de gasten deelden de frustratie over de verandering in taalgebruik: in plaats van asielzoekers en vluchtelingen worden de termen migranten en gelukszoekers steeds vaker gebruikt. Woorden hebben invloed op publieke opinie en op besluitvorming, zorgvuldigheid doet ertoe. En alle drie pleitten ze voor aandacht voor de mens en de procedure: wees nieuwsgierig, wees betrokken en blijf jezelf en anderen vragen stellen over hoe wij asielzoekers in Nederland willen ontvangen en beoordelen!

Kon je er niet bij zijn maar zou je toch graag de gesprekken willen horen? Dat kan: de podcasts verschijnen begin 2022!

OP DE BANK (18)
OP DE BANK (1)