pubquiz 3 terugblik web

TERUGBLIK | PODIUM PUBQUIZ – #3: GENDERINCLUSIE

Door student-assistent Siete

Vrijdagmiddag, hoog tijd voor een nieuwe pubquiz! Onder genot van een drankje begint in Science Café Hide-Out op de Heidelberglaan alweer de derde en laatste Podium Pubquiz van dit seizoen. Dit keer is het thema gender en seksuele diversiteit. Terwijl ik een drankje bestel en voor mezelf een plek uitkies, begint Podium-collega Eline met het zingen van Too Good at Goodbyes van Sam Smith. Op dat moment voel ik alle stress van de afgelopen week als sneeuw voor de zon verdwijnen. De pubquiz wordt geleid door onze creatieve duizendpoten Brecht en Jamie.

We beginnen de quiz met vragen over gender. Het verbaast me dat ik zo weinig weet, sterker: ik voel me er een beetje schuldig over. Want hoe kan het nou dat ik nog niet eens wist hoe je iemand noemt die dezelfde genderidentiteit heeft als het biologische geslacht? “Cisgender”, fluistert iemand naast me. Het is Giovanni, een van de gastsprekers deze avond. Samen met Giovanni besluiten wij om onze teamnaam om te dopen tot All my favourite colours, naar een nummer van The Black Pumas.

Tussen de rondes door zijn er interviews met gastsprekers. Jamie Knecht (Docent gebarentaal en dovenstudies) vertelt hoe die zich identificeert als non-binair en hoe de maatschappij kijkt naar de LHBTIQAP+ gemeenschap. Jamie ziet dat daarin nog veel winst te behalen valt, bijvoorbeeld als het gaat om genderneutraal taalgebruik. Zo pleit die ervoor dat er niet langer op basis van je uiterlijk aangenomen wordt of je een hij, zij of hen bent. Verder spreekt Social Work-student Giovanni over het oprichten van Queeremborg: een plek waar queer jongeren bijeen kunnen komen en waar het veilig is om te zijn wie je wil zijn. Ook vertelt hij over de oorsprong van de Pride, die ooit begon als een protest tegen de politie in de wijk in de wijk Greenwich Village in New York.

Ten slotte is Marlies de Vos (Docent lerarenopleiding Engels) te gast om vanuit haar rol bij de Gender & Sexuality Alliance te vertellen over de zichtbaarheid en veiligheid van iedereen binnen de HU. Marlies vertelt over het regenboogfietspad, een idee van alumnus Elias van Mourik. Het regenboogfietspad dat langs de Padualaan loopt (maar liefst 570 meter lang!) is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Zo kwam er zelfs kritiek vanuit de politiek, omdat het gezien werd als pinkwashing (een marketingstrategie dat een homovriendelijk beeld schetst om gezien te worden als tolerant en iets anders te verhullen). Marlies was het niet eens met de kritiek: zij ziet dat het regenboogfietspad de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap binnen de HU vergroot.

Na de laatste ronde en de lekkere vega hapjes uit de frituur, sluit muzikant Eline af met Bohemian Rhapsody. Even denk ik terug aan nieuwjaar, samen met vrienden, waar we met z’n allen dansten en sprongen op dit nummer. Iedereen stond in een kring en lachte met elkaar. Dit is waar ik op hoop voor de toekomst binnen de HU: een grote kring waar iedereen er mag zijn.

De pubquiz wordt afgerond met de bekendmaking van de winnaars. Op de derde plaats eindigt ‘De Glitterclub’ en de tweede plaats is voor het team dat tijdens de vorige editie ook al in de prijzen viel: ‘Besturen kun je leren’. Alle winnaars krijgen een leuke tote bag van Podium en vrijkaarten voor onze Theater Trip in september. De eerste plek gaat naar het team ‘Kleurrijke Peepz’. Zij ontvangen een waardebon van 40 euro, te besteden in de HideOut. Ik vond het een erg geslaagde pubquiz en een heel goed begin van het weekend!

097A3923
097A3890