TERUGBLIK | POLITICAL JUNKIES FOR DUMMIES – #1: DE DICHTBIJ JE BED SHOW

Door student-assistent Maureen

De eerste editie van Political Junkies voor Dummies, #1 De dichtbij je bed show, was een succes! Presentatoren Laila Frank en Sam du Mosch hebben ons, samen met HU honoursstudent Wen Xin van der Linden, kennis laten maken met de wereld van de gemeenteraadsverkiezingen.

Iedere vier jaar worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Voor een groot deel van de studenten zal dit de eerste keer zijn dat zij hierop mogen stemmen, zo ook voor mij. Vele van hen, zoals bleek uit het onderzoek van Wen Xin, weten eigenlijk niet wat de gemeenteraad doet. Er gebeurt (nog) te weinig om de gemeenteraad voor de student interessant te maken.

Hoewel er dus weinig kennis is over dit onderwerp, óók vanuit de zaal, geeft 100% van de aanwezigen aan dit jaar te gaan stemmen. Gast Jordi de Jong, journalist bij RTV Utrecht en volger van de lokale politiek in Amersfoort, legt ons uit wat de gemeenteraad precies inhoudt. Zo weet ik nu dat er een hiërarchie is tussen de gemeenteraad, waterschappen, provinciale staten én de landelijke politiek. De gemeenteraad bestaat uit volksvertegenwoordigers die als taak hebben burgemeester en wethouders te controleren.

In de gemeenteraad worden beslissingen gemaakt die iedereen aangaan, óók de student. Denk bijvoorbeeld aan de woningbouw, de locaties en aantallen van studentenhuizen. Of duurzaamheid, met het uitbreiden van de milieuzones in Utrecht. Hoewel er veel minder mensen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in verhouding tot de landelijke verkiezingen (55% vs. 80%), worden er hier dé keuzes gemaakt over onderwerpen die veel dichter bij de Utrechtse student staan.

Ook Sofie van den Enk was te gast en heeft ons meer verteld over het plan om de A27 te verbreden, dat ten koste zou gaan van het groen bij Amelisweerd. Sofie voert een (succesvolle) campagne tegen deze verbreding. Toch interessant hoe de gemeenteraad invloed kan hebben op de landelijke politiek! Sofie heeft ons verteld over de term ‘not in my backyard’, eentje die ik blijf onthouden. Inwoners vinden het prima wanneer er bijvoorbeeld windmolens of asielzoekerscentra worden geplaatst, zolang dit maar niet bij hen in de buurt is.

Het was een interessante avond en ik denk dat volgende edities erg relevant gaan zijn voor de Utrechtse student. De gemeenteraad lijkt misschien kleinschalig, maar het zorgt voor betrokkenheid en gemeenschapszin binnen de stad. Ik hoop dat iedere student dit jaar besluit te stemmen.

Weet je nog niet hoe jij je stem wil bepalen? Meld je dan hier aan voor de volgende editie!