PJ3 terugblik post

TERUGBLIK | POLITICAL JUNKIES FOR DUMMIES | #2: VIND JE STEM

Door student-assistent Amber

In de tweede editie van Political Junkies doken we nog een stukje dieper in de gemeenteraadsverkiezingen. In de vorige editie werd het belang van deze verkiezingen besproken, ik was nu dan ook erg benieuwd naar hoe je ‘tot je stem kunt komen’. Hoe bepaal je je politieke voorkeur, zeker als je voor de eerste keer gaat stemmen?

De avond werd geopend met twee interessante gasten; Titia Hoogendoorn en Jeroen van Lindert. Titia is naast acteren, illustreren en videomaken de podcast Polititia begonnen, en heeft het boek Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen geschreven. Wat al snel naar voren kwam en wat mij sterk is bijgebleven, is dat Titia als tiener totaal niet bezig was met politiek. Het was dan ook geen onderwerp waar zij mee bezig was of vroeger thuis met haar ouders over sprak. Dat beeld zag ik weer terugkomen in de voxpop-interviews van Wen Xin, waarin studenten werden gevraagd of zij zouden gaan stemmen. Daarvoor leek weinig animo te zijn, niet iedereen zag het belang van de gemeenteraadsverkiezingen in. “Ik woon in een grotendeels christelijk dorp, dus mijn afwijkende stem zal daar echt geen verschil maken,” vertelde een student. Maar juist dán is het belangrijk om te gaan stemmen, aldus Titia. “Als je in een volledig christelijk dorp woont en jij op een non-christelijke partij stemt, laat je zo die partij zien dat zij het ergens voor doen. Het geeft hun ook weer motivatie.”

Maar als je dan uiteindelijk op het punt bent gekomen dat je wilt gaan stemmen, hoe bepaal je dan op wie? In deze editie leerden we een handige tool kennen om te helpen je stem te bepalen; Kieskompas. Jeroen van Lindert werkt inmiddels al 5 jaar voor Kieskompas en legde ons uit hoe het werkt: er worden 30 stellingen naar alle verschillende partijen in een gemeente gestuurd, en hun antwoorden vormen de basis  voor het model. Ik heb deze stemhulp zelf ook uitgeprobeerd en was best verbaasd over de uitkomst. Ik denk dat je voor een zo concreet mogelijk beeld zo min mogelijk neutrale antwoorden moet geven, maar zelfs dan zouden de uitkomsten kunnen afwijken van je daadwerkelijke verwachting. Jeroen vertelde dat je Kieskompas daarom niet moet beschouwen als de doorslaggevende factor. “Al staat je favoriete partij op nummer 4 in het overzicht, en je voelt je goed bij die partij, dan moet je ervoor gaan.”

Tot slot stak Titia aan het eind van de avond de luisteraar een hart onder de riem en vertelde dat als je wil stemmen en je een keuze moet maken, je echt niet in staat hoeft te zijn om elke politieke discussie te winnen. “Kijk voor jezelf welke kernwaarden belangrijk zijn. Op basis daarvan kun je je meer gaan verdiepen in een partij.”

Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit op wie ik ga stemmen, maar met de kennis van vanavond ben ik wel een stukje dichterbij mijn besluit gekomen!

Podium 5_maart-5
Podium 5_maart-15