close
20220601_163330

TERUGBLIK | ROADMAP – DE LIVESHOW

Door student-assistent Eline

Duurzamer leven, we krijgen het vaak om de oren gesmeten. Het wordt volgens Lucas van Podium vaak gebracht alsof we dingen anders moeten gaan doen, zoals elektrisch rijden of vlees minderen. Hij maakt met de videoserie RoadMap juist duidelijk: het kan ook leuk zijn!

In de eerste aflevering van RoadMap zagen we al hoe studenten duurzamer kunnen gaan wonen. Tijdens RoadMap: de liveshow keken we met een zaal vol publiek naar twee nieuwe afleveringen van de videoserie. In de tweede aflevering over voeding komen we te weten dat koffiedik gerecycled kan worden, en wel op een heel bijzondere manier. Er kunnen namelijk oesterzwammen van gekweekt worden, wie had dat gedacht? Na de aflevering gaat Sam van Podium in gesprek met kok Saskia Beertsen, die strijdt tegen voedselverspilling. Heb je thuis in je koelkast groenten liggen die er toch wat minder fortuinlijk uitzien dan voorheen? Saskia’s tip: ‘Maak een dip!’

Terwijl we genieten van de liveshow voert ze die tip uit in haar geïmproviseerde keukentje op het podium. Terwijl de pannetjes staan te sudderen gaat Sam in gesprek met Kimberley, Tanja en Hidde van de Green Office. Hun belangrijkste boodschap voor mensen als het gaat om verduurzaming: ‘Het gaat om bewustzijn.’ Vervolgens mag het publiek proeven van Saskia’s vers bereide snacks, zoals soep van groenterestjes en broodpudding met dips.

Tijdens de liveshow tekent illustrator Lybrich Wieringa live op het podium twee roadmaps, oftewel stappenplannen, voor een duurzamere toekomst. Met input uit de video’s en uit het publiek worden de belangrijkste tips voor een duurzaam studentenleven in illustraties gevat. Bekijk het eindresultaat hieronder!

Roadmap illustratie web

Terwijl er gegeten wordt kijken we ook naar de derde aflevering van RoadMap met als thema duurzame mobiliteit. We komen achter een zeer goede en duurzame studententip, namelijk de deelbakfiets. Hierin kan je wel 3… nee 4… of toch 5… zelfs 6 kratjes bier in kwijt! In een nagesprek met de zaal ontdekken we dat studenten vaak eerder het gemak opzoeken dan dat ze letten op het klimaat bij het kiezen van hun vervoersmiddel, dat treinreizen voor vakanties toch behoorlijk duur kunnen uitvallen en dat de vega kip van de McDonald’s een flinke aanrader is. Benieuwd naar deze derde aflevering? Houd onze kanalen in de gaten, want de video komt nog deze week online!

De liveshow wordt afgesloten met een heus Oprah Winfrey-momentje: iedereen krijgt een groentetas cadeau. ‘And you get a groentetas! And you get a groentetas! And you, and you!’