close
IMG_4305

TERUGBLIK | THEATER TRIP – DUDA PAIVA COMPANY

Door student-assistent Serena

Onze laatste Theater Trip was vanwege de lockdown alweer een tijdje geleden, maar ein-de-lijk mochten we deze week weer het theater in. We hebben de bijzondere voorstelling Bruce Marie van Duda Paiva Company gezien in De Lieve Vrouw in Amersfoort. Voorafgaand dronken we een drankje in de gezellige foyer, waarna we de donkere zaal in mochten. Op het podium was een decor te zien met zwevende hersenen. Het beloofde een interessante avond te worden. 

 

De voorstelling begon als een solo-optreden van Duda Paiva. Na een paar minuten haalde hij echter al medespelers tevoorschijn, en niet zomaar medespelers. Het waren zelfgemaakte schuimrubberen poppen, die hij tot leven bracht met zijn grote talent voor objecttheater en poppenspel. In de voorstelling ging het over transhumanisme, oftewel de manier waarop mensen in de toekomst (en nu ook al) kunnen samensmelten met technologie. Het personage Bruce Marie was schoonmaker in een laboratorium en vond daar een aapje genaamd Muffin, een echte diva. Muffin zat opgesloten in dit lab, waar op haar geëxperimenteerd werd met hersen-chips. Maar in plaats van te willen ontsnappen, had ze een bijna religieuze en Stockholm-syndroom-achtige obsessie met de professor die op haar experimenteerde. Het stuk had muziek, humor en veel ruimte voor interpretatie, wat ik altijd heel leuk vind aan theater. Zo zou je kunnen denken; is Muffin niet gewoon een representatie van de mensheid, die blindelings vertrouwt op technologie en de ‘tech-giants’ die telkens weer met nieuwe snufjes en uitvindingen komen?

 

Na afloop was er een nagesprek tussen Alinde van Podium en Duda Paiva. Hij vertelde dat hij uit Brazilië naar Nederland is gekomen omdat hier de podiumkunsten volgens hem meer gewaardeerd worden dan in Brazilië. Het idee voor deze voorstelling ontstond tijdens de pandemie, waarin hij zich steeds meer zorgen begon te maken waar het heen gaat met de mensheid. Het maken en spelen van voorstellingen zoals deze zijn voor Duda een manier zijn om zich voor te bereiden op de toekomst, waar hij zelf niet al te optimistisch over is..

IMG_4305
IMG_4318
IMG_4325