close
Web TT terugblik GN

TERUGBLIK | THEATER TRIP – GEVAARLIJKE NAMEN: 25 JAAR SREBRENICA

Door student-assistent Eva 

In de programmareeks Theater Trip trekt Podium langs mooie, ontroerende en spannende theatervoorstellingen. Op 11 april bezochten we in samenwerking met HU Honours de voorstelling ’25 jaar Srebrenica: Gevaarlijke Namen’ waarin het aangrijpende familieverhaal van HU-docent Alma Mustafić wordt verteld. Met een gastles over Srebrenica in de ochtend en een uitverkochte theaterzaal in de avond, was het een dag die zowel inzichten bracht als emoties losmaakte. 

 

Gastles 

Met een volle collegezaal starten wij de maandagochtend met een gastcollege over de genocide in Srebrenica. Zelf heb ik hier in mijn middelbare schooltijd bij het vak geschiedenis weinig over geleerd, dus ik laat het helemaal over me heen komen.  

Alma Mustafić, die de genocide heeft meegemaakt vanaf haar 10e levensjaar, begint met een foto van haar dochter op de begraafplaats van de slachtoffers. Ze is op zoek naar haar opa. Ik voel kippenvel opkomen. Alma deelt ook mooie herinneringen aan Srebrenica, toen nog een rustig onschuldig dorpje in Bosnië. Dat werd al snel anders toen ze merkte dat haar beste vrienden niet meer met haar omgingen, omdat ze tot de moslimbevolking werd gerekend. Op school werd een liedje gezongen over het vermoorden van ‘Turkse’ kindjes, waarmee moslims werden bedoeld.  

Later moesten moslims in sommige delen van Bosnië een witte band dragen en witte lakens voor hun huis hangen. In 1992 werden ze gedeporteerd naar concentratiekampen. Er worden uiteindelijk ruim 8.000 moslims vermoord, bijna allemaal mannen. Alma verliest 22 familieleden, waaronder haar vader. Het verhaal doet mij denken aan de Tweede Wereldoorlog. Maar waarom weet ik hier niets vanaf, vraag ik mezelf af? En hoe kan zo’n genocide in het midden van Europa, nog niet zo lang geleden zo weggestopt worden?  

Regisseur Boy Jonkergouw vult Alma’s verhaal aan en vertelt ons onder meer over de rol van Nederland in de genocide via het Nederlands infanteriebataljon Dutchbat. Vanavond in de theatervoorstelling staat Alma als nabestaande samen met ex-Dutchbatter Raymond op het podium om hun verhaal te doen.  

Voorstelling – 25 jaar Srebrenica: Gevaarlijke Namen  

Ik heb lang nagedacht hoe ik woorden kan geven aan deze indrukwekkende voorstelling. Ik heb nog nooit meegemaakt dat het publiek zo stil was, meeleefde en wel vijf minuten een staande ovatie gaf aan Alma, Raymond en de spelers. Sprakeloos ben ik en ik heb hier dezelfde nacht nog over gedroomd.   

Samen met een muzikant en enkele acteurs vertelt Alma haar verhaal, hoe het was om met een gezin in de tijd van de genocide in Srebrenica te leven. Ook Raymond deelt zijn ervaringen en vertelt hoe hij nu terugkijkt op zijn rol als militair bij de Dutchbat. Hoe erg Alma en Raymond ook aan de andere kant van de geschiedenis staan, inmiddels hebben ze een gedeelde missie: de open samenleving beschermen, want een volkerenmoord is dichterbij dan je denkt.  

Na de voorstelling krijgt het publiek de kans Alma, Raymond en Boy vragen te stellen. In dit gesprek blijkt dat Alma haar verhaal ook in haar rol als HU-docent uitdraagt, onder meer via de Honours cursus die zij doceert: ‘Learning about human rights and genocide in case of Srebrenica’. Uit de reacties van het publiek wordt duidelijk dat de voorstelling veel heeft losgemaakt en nog lang zal nazinderen.  

Heb je deze editie van Theater Trip gemist? Delen uit de voorstelling zijn terug te zien in deze aflevering van The Ballroom op NPO. Deze mini-documentaire wordt tevens op TV uitgezonden op woensdagavond 4 mei in het kader van de dodenherdenking. 

DSC_0602
DSC_0654
DSC_0673
DSC_0700
DSC_0623