097A3853

TERUGBLIK | UTRECHT MAAKT KENNIS – DRUK

Door student-assistent Lucas

Je hebt jezelf ervan overtuigd
dat je onder druk het beste levert
Het kan altijd beter
Maar je bent eigenlijk veel te lui
om zo’n perfectionist te wezen
Lustig voor positie en verkrampt op je voetstuk
Onrustig door ambitie en verlamd
door de druk
De druk van generaties op jouw schouders

‘Fragment uit gedicht DRUK door Zaïre Krieger’

Op woensdag 22 juni stond Utrecht Maakt Kennis in de theaterzaal in Bibliotheek Neude helemaal in het teken van het thema ‘druk’. Niet alleen was er spoken word door de vurige Zaïre Krieger, ook waren lector Josje Dikkers en studentexpert Yrza Latumahina te gast. Naast vast presentatiegezicht Patrick Nederkorn was het bovendien de vuurdoop voor onze Podium-presentator Siete Vermeulen.

Lector Josje Dikkers van lectoraat ‘Organiseren van waardig werk’ is expert op het gebied van werk-privébalans. Ze hield een talk over hoe prestatiedruk in je leven gevolgen kan hebben, en welke dat zijn. Josje vertelde over de Corporate Warrior: de tijdsgeest die van ons vraagt om altijd aan te staan en snel te reageren. Ook boodt ze een paar zinvolle oplossingen als je op dit moment te veel druk ervaart in je leven, zoals mediteren.

Daarna ging Siete in gesprek met Yrza Latumahina, die de training Stress Les(s) ontwikkelde bij het Student Support Centre van de HU. In de training leer je bijvoorbeeld over de zin en onzin van stress en krijg je inzicht in jouw persoonlijke stresssignalen en stressfactoren. Ook vertelde Yrza dat je praktische tools krijgt aangereikt om fysiek en mentaal op te laden; zo ontdek jij wat je nodig hebt om een goede balans tussen inspanning en ontspanning te creëren en behouden. Door het delen van ervaringen met andere studenten komt er ruimte om met elkaar mee te denken en van elkaar te leren.

Als klap op de vuurpijl was Zaïre Krieger te gast, die afgelopen jaar bekendheid kreeg toen ze het inauguratiegedicht voor Joe Biden – The Hill We Climb van Amanda Gorman – naar het Nederlands vertaalde. Ze schreef ook een gedicht genaamd DRUK, dat ze live voordroeg, waarna ze vertelde hoe ze zelf met druk om gaat en hoe belangrijk het is om soms nee te zeggen. ‘We zouden mensen niet alleen moeten feliciteren met wat ze behaald hebben, maar ook met waarmee ze stoppen!’ aldus Zaïre. Het was mooi om te zien hoeveel mensen in het publiek geïnspireerd raakten door haar beeldende manier van vertellen.

De avond werd afgesloten met een nagesprek met alle gasten, waar ook Siete als gast aanschoof. Siete vertelde hoe hij periodes smartphoneloos door het leven gaat om minder druk van buiten te voelen. Er werden veel persoonlijke ervaringen gedeeld, ook vanuit het publiek. Het voelde als een mooie afsluiting die de avond compleet maakte.

Heb je deze editie van Utrecht Maakt Kennis gemist? Goed nieuws: op 1 juli verschijnt de podcastaflevering van deze avond op het Podium-podcastkanaal, te beluisteren via Spotify of je favoriete podcastapp!

097A3789
097A3843