close
foto 1 UMK terugblik

TERUGBLIK: UTRECHT MAAKT KENNIS – SMART ON CRIME

Door student-assistent Lucas

Donderdag 25 november was weer een editie van Utrecht Maakt Kennis bij te wonen in het theater van Bibliotheek Neude. Deze keer stond het programma, dat Utrecht – zoals de naam al doet vermoeden - kennis laat maken met onderzoeken aan de HU, in het thema van jeugdcriminaliteit. Er werd besproken hoe we ongewenst gedrag slimmer en effectiever kunnen bestraffen. ‘Smart on crime’ was dan ook de titel van de avond. 

Carmen Paalman en Andrea Donker van het HU-lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid waren te gast om te vertellen waarom we als maatschappij moeten leren ‘smart on crime’ te zijn in de jeugdcriminaliteit. Dit houdt in dat we niet alleen bezig zijn met vergelding, maar ook met andere oplossingen om terugval bij criminele jongeren in de toekomst te voorkomen. Uitgelegd werd dat sinds 2014 het adolescentenrecht bestaat: bij jongeren tussen de 16 en 23 jaar kiest de rechter of de verdachte wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht. Zaken als leeftijd, ontwikkelingsniveau en de ernst van het delict spelen hierbij een rol. In de praktijk wordt slechts bij een heel klein percentage van de jongeren het jeugdrecht toegepast. Carmen en Andrea pleiten er vanuit de wetenschap voor om de leeftijdsgrens van het jeugdstrafrecht op te schuiven naar 25 jaar, omdat je dan pas écht als volwassen kan worden gerekend. De behandeling die jongeren vanuit het jeugdrecht krijgen blijkt veel effectiever in deze leeftijd dan bestraffing volgens het volwassenstrafrecht.

Dit werd erkend door de broers Nahib en Nabil, bekend van de podcast Sorry voor mijn broertje. Waar Nahib zijn leven op de rails kreeg en ging werken in een justitiële jeugdinrichting, kwam Nabil in zijn puberteit juist in de criminaliteit terecht. Van beide kanten hebben ze het publiek hun ervaringen verteld, zoals het feit dat Nabil zowel in een jeugd- als normale gevangenis heeft gezeten, en wat de verschillen waren. Hij kon het belang van een tot latere leeftijd geldend jeugdrecht alleen maar onderstrepen. 

Als klap op de vuurpijl was Blackrockstar te gast, een rapper die met ‘spoken word’ de avond vorm gaf. Hij vertelde over zijn werk als talentcoach van jongeren in detentie, en heeft samen met twee van zijn gecoachte jongeren live een rap gemaakt die de avond samenvatte. Het was een bijzonder leerzame middag, onder de bevlogen presentatie van Patrick Nederkoorn en Paul Haak.  

Op 9 december verschijnt de podcastaflevering van Utrecht Maakt Kennis – Smart on crime. Stay tuned! 

_MG_8304
_MG_8326
_MG_8348
_MG_8358