Artboard 6

TERUGBLIK: UTRECHT MAAKT KENNIS – STUDENTENHUIS VAN DE TOEKOMST

Door student-assistent Siete

Op 15 december was het alweer tijd voor de laatste Utrecht Maakt Kennis van dit jaar. Dit keer stond het ‘Studentenhuis van de toekomst’ op het programma. Te gast waren lector Ruben Vrijhoef van het HU-lectoraat Building Future Cities, Eugène Zaaijer – architect en kartrekker van het transitielab Celciushuis -, en Lilian Luijten – vastgoedstrateeg bij de SSH. Samen denken en bouwen zij mee aan een nieuwe duurzame en ecologisch verantwoorde stad, zeker ook voor de studenten.

De openingsvraag van presentator Patrick Nederkoorn luidde: hoe zien studentenhuizen anno nu er eigenlijk uit? ‘Eén grote chaos, maar wel gewoon leuk’, gaf mede-presentator en student Paul aan. Ik moest meteen terugdenken aan m’n eigen studentenhuis: een grote bende, een aanrecht vol met borden, glazen en pannen, het was altijd dringen bij het douchen ’s ochtends en niemand, maar dan ook echt niemand wilde het doucheputje vrijmaken. Inmiddels woon ik op mezelf en mis ik toch af en toe die gezelligheid die een studentenhuis brengt. Samen met je huisgenoten kerst en oud en nieuw vieren, dat mis ik nog wel het meest.

Volgens Ruben was het duidelijk dat de huidige situatie niet meer werkt en er naar alternatieve oplossingen moet worden gekeken. Lilian gaf aan dat de wachttijd bij de SSH inmiddels is opgelopen tot 2 jaar, waar ik overigens niet van opkeek aangezien veel studenten noodgedwongen nog thuis wonen bij hun ouders. Eugène heeft met een groep studenten gewerkt aan een tiny house genaamd het Celciushuis, een duurzaam huis dat ook nog eens modulair is. Met modulair wordt bedoeld dat de woning makkelijk kan worden aangepast of uitgebreid, bijvoorbeeld wanneer je samen wilt wonen met je partner of kinderen krijgt. Eugène is zelf overgestapt van een grote woning naar een duurzaam tiny house. ‘Het is een manier van leven, zonder al die dingen die je niet per se nodig hebt,’ vertelt Eugène. ‘Decluttering’ of ‘unstuffing’ is tegenwoordig een bekend begrip om onnodige en overbodige spullen weg te doen, zodat er letterlijk ruimte wordt gemaakt wat velen ook ervaren als mentale ruimte.

Tijdens het programma was de eerste videovertoning van Roadmap – een gloednieuwe videoreeks van Podium en Green office – te zien. Hierin gaat onze eigen Podium-programmamaker Lucas op zoek naar antwoorden hoe duurzaam studenten wonen en welke innovatieve ontwikkelingen er bestaan op dit gebied. Kijk de video hier terug!

Aan het eind werden de sprekers gevraagd naar hun idee over de toekomst. Hoe zullen de studentenhuizen in 2060 eruit gaan zien? Eugène stelt dat we het samen moeten gaan doen. ‘Je hoort een goede buur te zijn, en niet alleen voor de mensen die naast je wonen, maar ook voor al je medemensen.’ Ik was geraakt door die uitspraak, want voor mij staat goed zijn voor je medemens hoog in het vaandel. Lilian wil vooral zien dat de toekomstige woningen sneller kunnen worden gebouwd, zodat de druk op de wachtrijen bij studentenhuisvesters wordt opgelost, en dat woningen duurzaamer en betaalbaarder worden. Ruben pleit voor een systeemverandering: er zijn veel innovatieve manieren van wonen mogelijk, maar daarvoor zijn investeringen vanuit de overheid noodzakelijk. Alle drie de sprekers lieten merken dat ze helemaal niet somber zijn voor de toekomst, integendeel zelfs, ze zijn hoopvol en positief!

Het studentenhuis van de toekomst gaat er sowieso anders uitzien dan wij nu gewend zijn. Over één ding waren we het allemaal eens: het studentenhuis van de toekomst moet duurzaam, leuk om in te wonen en natuurlijk betaalbaar zijn.

podium 15 dec-27
podium 15 dec