close
web terugblik UMK

TERUGBLIK | UTRECHT MAAKT KENNIS – VERGEET ME NIET

Door student-assistent Amber

‘Wist jij dat 1 op de 5 mensen in Nederland dementie krijgt?’

Toen deze vraag gesteld werd in de nieuwste editie van ‘Utrecht Maakt Kennis’ schrok ik eerlijk gezegd wel even. Zelf ken ik niemand met dementie, daarom denk ik er niet vaak over na. Dat mensen schrikken van de cijfers is niet heel gek: dementie is een van de meest gevreesde aandoeningen, zo vertelt Jacoba Huizenga van HU-lectoraten ‘Participatie Zorg en Ondersteuning’ en ‘Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen’. Jacoba doet onderzoek naar het alledaags leven van mensen met dementie. ‘Het denkvermogen wordt als een van de belangrijkste vermogens gezien van de mens.’

Jacoba vertelt dat mensen bij dementie vaak alleen denken aan problemen in het geheugen, terwijl het veel breder is dan dat. Het beïnvloedt ook basisfuncties als koken, verwoorden van taal en het goed zien van kleuren. ‘Het is daarom heel belangrijk dat wij mensen met dementie gewoon als mens blijven zien,’ vertelt Teun Toebes, de tweede gastspreker van de avond. De 22-jarige Teun is woonachtig in een verpleeghuis en zet zich in om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. In zijn boek ‘Verpleegthuis’ beschrijft hij de manier van leven in een afgesloten afdeling en alles wat hij heeft geleerd van zijn huisgenoten met dementie.

‘80.000 mensen met dementie worden collectief afgesloten in gesloten instellingen, waarmee hun menselijkheid wordt afgenomen. Jongeren mogen alles doen en laten wat God verboden heeft, maar van een persoon met dementie in de laatste fase van diens leven vergeten we de identiteit en leggen we allerlei restricties op.’ Teun wil voorkomen dat dementie een sociale dood vormt. ‘Als zorgverlener heb je het privilege en het rationele vermogen om buiten het systeem om te werken. Laat je dan ook niet leiden door de machteloosheid die je denkt te hebben.’ Voor de toekomst hoopt Teun dat er geen enkele afgesloten instelling of woonvorm meer zal bestaan. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat gesloten afdelingen binnen tien jaar zullen verdwijnen.

Na de informatieve en inspirerende woorden van Jacoba en Teun kregen we een muzikaal optreden van zangeres en cabaretier Manon Kroezen. Manon begeleidt mensen met dementie op een dagopvang door met hen te zingen. Manon vertelt hoe mooi het werk is dat ze doet, maar ook hoe moeilijk het soms kan zijn. Ik hoorde dat terug in de liedjes die zij zong, vol emoties als pijn, liefde, verdriet en woede. Manon doet er alles aan om mensen met dementie een fijne dag te bezorgen door hun behoeftes voorop te stellen.

Het was een interessante avond. Wat mij bijblijft is dat er nog zoveel dingen zijn die mensen met dementie kunnen en willen doen. Dit kunnen we pas beseffen als we de menselijkheid niet vergeten.

Heb je deze editie van Utrecht Maakt Kennis gemist? Goed nieuws: op 3 juni verschijnt de podcastaflevering van deze avond op het Podium-podcastkanaal, te beluisteren via Spotify of je favoriete podcastapp!

web terugblik UMK3
web terugblik UMK2
IMG_1638
IMG_1576