Vriendschap in je studententijd: samen uitgaan, samen brak op de bank, goede gesprekken voeren en elkaar door die tentamenweek heen slepen. Je studententijd is de meest sociale tijd van je leven zeggen ze, maar is dat wel helemaal waar? Tijd om het begrip vriendschap eens onder de loep te nemen.
Vriendschap is een van de meest ondergewaardeerde relatievormen. Een vriend is iemand waarmee je in een deuk kan liggen om helemaal niets, maar ook iemand die ijs met je eet als je gedumpt bent. Je work bestie, je stapmaatje, je friend with benefits – geen vriendschap is hetzelfde. Vrienden kunnen het missende puzzelstukje zijn in de zoektocht naar je identiteit en tegelijkertijd kan een vriendschap aanvoelen als een verplichting. Niemand kent je zo goed als die oude jeugdvriend, maar wat als je merkt dat jullie levens een andere richting op gaan en je vriendschap verwatert? Valt die vriendschap dan nog te redden? En hoe beëindig je eigenlijk een vriendschap?
Niet iedereen kan aan de lopende band nieuwe dierbare vriendschappen maken. Wat doe je als je gaat studeren en moeite hebt met het vinden van ‘jouw mensen’? Wanneer noem je iemand een vriend? Dit komt allemaal aan bod tijdens dit uur! We luitseren naar de experts maar er is ook alle ruimte om mee te praten en vragen te stellen.
De experts
Raounak Khaddari is journalist en schrijver. Nadat ze zelf een vriendschap ‘uitmaakte’ via WhatsApp begon ze te onderzoeken hoe vriendschap (niet) werkt. In haar boek ‘Even goede vrienden’ beschrijft ze aan de hand van de filosofie, wetenschap, geschiedenis en persoonlijke verhalen waarom vriendschappen onmisbaar zijn.
Karin Joanknecht is ervaringsdeskundige en vriendschapscoach. In haar coachingsessies helpt ze mensen ontdekken hoe ze helemaal zichzelf kunnen zijn in een vriendschap. Zodat vriendschaps-ghosting verleden tijd wordt en je diepere vriendschappen op kan bouwen.
11.30 inloop met koffie en thee
12.00 start gesprek
13.00 start napraten met lunch
14.00 einde
Over 1 Uur Over...
‘1 Uur Over…’ is een programmareeks die gemaakt wordt door Student Support Centre en Podium. Bij iedere editie nodigen we experts en ervaringsdeskundigen uit om aan tafel te gaan zitten en een open gesprek aan te gaan over thema’s die te maken hebben met je persoonlijke welzijn. Of je nou affiniteit hebt met het onderwerp, of er juist helemaal niet mee bekend bent, je kunt al je vragen stellen aan het panel.
Toegankelijkheid
Dit programma is Nederlandstalig met een tolk Nederlandse Gebarentaal op aanvraag. Padualaan 97 is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een (rolstoel) toegankelijk toilet aanwezig. De lunch is vegetarisch. Doe je mee aan de Ramadan? Voel je vrij om iets mee te nemen voor later. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl