close
20200915_Voeljethuisfestival-Opdebank_235A0432_MS

Programma’s

Programmalijnen van Podium

Podium heeft een open vizier. Vier prikkelende programmalijnen – gericht op verdieping, verbinding, innovatie en inspiratie – hebben als doel de sociale betrokkenheid en het maatschappelijk bewustzijn van studenten te vergroten. In het zeer diverse aanbod valt er voor iedere HU-student iets te halen. De programma’s maken nieuwsgierig en helpen studenten hun rol in deze wereld te onderzoeken en ontdekken. Daar wil je bij zijn! 

Tot op de Bodem (verdieping)

In de programma’s van Tot op de Bodem ga je de diepte in. Haal je weinig voldoening uit vluchtige communicatie en snelle streams, dan ben je hier aan het juiste adres. Van vurig debat tot culturele lezing: belangwekkende vraagstukken worden tot op de bodem uitgezocht.

Utrecht Maakt Kennis

Kennis is er om gedeeld te worden! Bij Hogeschool Utrecht worden doorlopend spannende onderzoeken uitgevoerd, om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke vraagstukken. In Utrecht Maakt Kennis laten we het publiek kennismaken met de tofste HU-onderzoeken van het moment. Iedere maand kiezen we een onderzoek uit een van de onderzoeksgebieden Gezond en Duurzaam Leven, Digital Business & Media, Leren & Innoveren of Sociale Innovatie.

Een lector vertelt alle ins en outs over het onderzoeksthema. Vervolgens duiken we met het publiek en met speciale gastsprekers verder het onderwerp in. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven.

Podium x Hoogt on Tour: De Strijders

Podium en Hoogt on Tour slaan de handen ineen voor een spraakmakende filmreeks. In een maandelijkse filmavond passeren iconische figuren de revue die met hart en ziel strijden voor een betere wereld. Van klimaatstrijder Greta Thunberg tot privacystrijder Edward Snowden en gelijkheidsstrijder James Baldwin. Rondom de films wordt door Podium een verdiepend randprogramma georganiseerd. Thema’s uit de film worden naar het hier en nu getrokken. Met inspirerende sprekers gaan we debatteren over de impact die de strijders hebben met hun manier van actievoeren. Welk gedachtegoed vertegenwoordigen de iconen? En wat bereiken zij met de strijd die ze leveren voor de goede zaak?

We trappen af met de film ‘I Am Greta’. Hou onze website in de gaten voor deze en de komende edities.

Kroegpraat - Op Weg naar de Verkiezingen

In deze vijfdelige videoreeks duiken Podium programmamakers Imke en Roos de kroeg in om in gesprek te gaan met jongerenpartijen over onderwerpen die veel jongeren en studenten aangaan.

Kroegpraat - Op Weg naar het Nieuwe Normaal

Je staat in de bloei van je leven, en ineens is daar Corona. De kroegen worden gesloten, je raakt gekluisterd aan je laptop en ook je sociale leven speelt zich ineens digitaal af. Studenten werden hard getroffen door de pandemie. Onderzoeken bevestigen dat jongeren door de coronamaatregelen de meeste mentale gezondheidsproblemen ervaarden als eenzaamheid, somberheid en angst.

Inmiddels klauteren we uit de crisis, gaan de cafés weer open en kijken we vooruit. De hoogste tijd voor een stukje bezinning! Daarom organiseert Podium Kroegpraat, een serie filosofische cafés waarin we onder het genot van een drankje samen met experts en met jou terugblikken en vooruitkijken. Welke invloed heeft de coronacrisis gehad op ons studeren, ons sociale leven en onze mentale gezondheid? Wat hebben de lockdowns gedaan met ons gevoel van vrijheid? Wat hebben we ervan geleerd en wat willen we nooit meer? En: hoe kijken we na deze vreemde tijd naar de toekomst? In ‘Kroegpraat – Op weg naar het Nieuwe Normaal’ filosoferen we samen over een nieuwe wereld en de stempel die COVID-19 daarin achterlaat.

Om de Tafel (verbinding)

De HU vormt met 38.000 studenten een grote verzameling talenten en culturen. In de programmas van Om de Tafel staan ontmoeting en verbinding centraal. Laat je verrijken door de perspectieven en gewoontes van een ander.  

Podium x SSC: 1 Uur Over...

1 Uur Over is een gespreksprogramma van Hogeschool Utrecht dat gemaakt wordt door SSC (Student Support Centre) en Podium. Elke keer nodigen wij een gast uit om aan tafel te gaan zitten met studenten om een low-key gesprek aan te gaan over een welzijnsonderwerp, zoals mentale gezondheid, tolerantie op het gebied van gender en seksualiteit, veerkracht, rouw of verbinding. We gaan in gesprek met filosofen, leraren, activisten; you name it! Studenten die affiniteit hebben met het onderwerp, of er juist helemaal niet mee bekend zijn, kunnen al hun vragen stellen aan de expert. Zo ontstaat er een relaxed, laagdrempelig en informatief gesprek! Student Support Centre biedt verschillende manieren van ondersteuning die een bijdrage leveren aan het welzijn van de HU student.

Podium x HU Home: Food for Talk

Food for Talk is een meet-up over koken en eten uit alle windstreken. Ben jij ook wel uitgekeken op die pasta bolo? Kom je graag in contact met andere HU studenten, en vind je het leuk om recepten te maken uit verschillende keukens? Dan is Food for Talk iets voor jou!

Bij Hogeschool Utrecht studeren studenten uit alle windstreken en daardoor is er veel kennis van recepten uit de hele wereld. In Food for Talk wisselen we favoriete recepten en gerechten uit, bespreken we kooktradities en leuke restaurantjes en denken we aan het maken van een kookboek. Ondertussen genieten we vooral van alle ontmoetingen en van het praten over koken en eten.

Je leert andere studenten kennen aan de hand van jouw specialiteit: kies een lekker recept uit om te delen in groepjes en anderen te inspireren met de allerlekkerste amuse, hoofdgerecht, tapas of taart. Je kiest zelf hoe je dit doet: je kunt het ter plekke vertellen, van tevoren klaar maken, de ingrediënten of de foto’s laten zien of gewoon het recept delen. Maak jij de lekkerste Shakshuka of ken je jouw oma’s toprecept voor risotto? Breng een bezoek aan de meet-ups van Food for Talk.

In de Lift (innovatie)

Wat we vandaag doodnormaal vinden, kan morgen alweer achterhaald zijn. De wereld verandert razendsnel en kansen voor innovatie liggen voor het oprapen. De programmas van In de Lift experimenteren met nieuwe mediavormen en futuristische thema’s. 

De Omslag

De wereld lijkt sneller te draaien dan ooit en verandering vormt de enige constante factor. Bij Podium nemen we uiteenlopende sociale en technologische innovaties onder de loep vanuit een misschien wel ouderwets perspectief: in de vorm van De Omslag, een boekenprogramma i.s.m. HU Bibliotheek en het HUB-lab. 

In elke editie nodigen we een schrijver uit van een boek dat ingaat op een bepaalde vorm van innovatie. Presentator Teddy Tops, bekend van Mensen Zeggen Dingen, voelt de auteur aan de tand over zijn boek en de consequenties van de ontwikkeling die de auteur schetst. Ook nodigen we iedereen in het publiek uit om zich met het gesprek te bemoeien en vragen te stellen.   

Op de bank (inspiratie)

De programma’s van Op de Bank draaien om inspiratie. Hier kun je je laten voeden door toffe ideeën en visies van succesvolle HU-alumni, spannende denkers of wereldwijde iconen. Plof op de bank en laat je meevoeren door de mooiste films, talkshows, festivals of podcasts.  

Op de Bank

In het programma ‘Op de Bank’ komen bekende en minder bekende gasten langs in de Bibliotheek Neude. Het gaat altijd om mensen die op spraakmakende wijze excelleren in hun werkveld. Presentatoren Nick Hiemstra en Naomi Vlug voelen ze grondig aan de tand over hun werk. Want wat waren cruciale momenten in hun carrière en is er een sleutel tot succes?

Podium produceert de programma- en podcastreeks Op de Bank samen met studenten en alumni van de opleiding Journalistiek. Tijdens deze journalistieke talkshow en podcastopname bespreken Nick Hiemstra en Naomi Vlug de actualiteit met drie bekende gasten. Vervolgens staat elke gast centraal in een aflevering van de podcastserie Op de Bank die Nick en Naomi produceren samen met Steef Bouwman.

CampusDoc

In juni 2021 vindt de 10e editie van het documentairefestival CampusDoc plaats. 38 studenten van de opleiding Journalistiek bij Hogeschool Utrecht hebben het afgelopen jaar gewerkt aan 19 documentaires. Tijdens het CampusDoc Festival hoor je meer over het maakproces in de Q&A’s met de makers. Een deskundige jury buigt zich over de documentaires en er is een feestelijke prijsuitreiking waarin de jury bekendmaakt welke documentaire het best beoordeeld wordt en zich CampusDoc winnaar mag noemen.

CampusDoc wordt georganiseerd door Brian Maston, docent Journalistiek. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met AD Eventmanagement en Podium.

Vanwege de coronamaatregelen is nog niet bekend waar dit zal plaatsvinden. Houd Podium in de gaten!