Dit event is helaas uitverkocht, wat een pech!
Je studententijd, de tijd waarin elke doordeweekse avond als een vrijdagavond mag voelen en waar je (ver) weg van je ouders kan doen wat je wil… Dat is dan 760 euro voor een schoenendoos van 5 vierkante meter. Elke maand afrekenen graag.
In deze derde editie van Lang Leve de Pechgeneratie gaan we dieper in op de wooncrisis, die voor grote kamertekorten bij studenten zorgt. Hoelang zijn we nog veroordeeld tot eindeloze hospiteeravonden waar je je leukste gezicht moet trekken terwijl je een clichépraatje afsteekt? Studenten geven zeker de helft van hun budget aan huur uit, en in Utrecht kost een kamer je gemiddeld 420 euro in een studentenhuis en 605 euro voor een zelfstandige kamer (landelijke studentenhuisvestingsmonitor 2022). En ben je als afgestudeerde eindelijk van de shit af? Mooi niet. Want hoe ga jij als starter jouw plek op de woningmarkt vinden? Zie dan maar eens een betaalbaar koop- of huurhuis te vinden dat ook nog op acceptabele reisafstand van je nieuwe werkgever is. Of een plek waar je kunt gaan samenwonen op het moment dat je daaraan toe bent? “Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?” Yeah, right. Bedankt voor de tip, Hugo de Jonge…
Onze presentatoren Ciana Mayam (BNN VARA) en Podium-programmamaker Eline gaan in gesprek met Myrthe Keulemans, zij is onderzoeker Global Urban Transformations aan de Universiteit Utrecht en stond in 2022 op de kieslijst van de partij Student & Starter. Ook praten we met Gideon Bolt, universitair hoofddocent Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Hoe kan de woningmarkt zo zijn ingestort? Welke oplossingen bieden nou echt perspectief aan studenten en starters die een betaalbaar dak boven hun hoofd willen? En wat doet de gemeente Utrecht eigenlijk om dit probleem aan te pakken?
Cabaretier
Wees maar niet bang dat het één grote klaagzang wordt, we nodigen ook komisch talent uit op het podium om wat humor aan te brengen in het hele verhaal. De avond wordt afgesloten door cabaretier Oscar Smit. In 2019 stond hij in de finale van de Comedy Talent Award, de grootste stand-up comedy wedstrijd van Nederland, en haalde hij de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij is vast lid van het Comedyhuis, én schrijft voor het VPRO-programma Plakshot. Zo kunnen we ondanks alle ellende lachend een drankje gaan drinken.
Kom 19 september naar Tivoli met al je vrienden, want gedeelde smart is halve smart!
19.30 inloop
20.15 start gesprek
21.15 start napraten met drankje
Over Lang Leve de Pechgeneratie
Je studententijd, de meest zorgeloze tijd van je leven. Zo zou het moeten zijn, toch? Ondertussen betalen we rente op onze studielening, kunnen we geen kamer krijgen en zijn de wachtlijsten bij GGZ oneindig. Hoe is het zover gekomen? En wat kunnen we eraan doen? Bij Lang Leve de Pechgeneratie gaan Ciana Mayam (BNN VARA) en programmamakers van Podium live vanuit TivoliVredenburg in gesprek met generatiegenoten en beleidsmakers. Want dit is geen pech, hier zit meer achter!
Toegankelijkheid
Club Nine bevindt zich op de negende verdieping van het gebouw. Tot en met de zesde verdieping kun je gebruik maken van roltrappen, maar hierna volgt een vrij lange trap. Omdat er tijdens producties op de negende verdieping niet altijd personeel op de zesde verdieping aanwezig zal zijn, vragen we je om bij een bezoek aan Club Nine al op de begane grond aan te geven dat je een liftpas of begeleiding op de trap nodig hebt. In Club Nine zijn geen vaste rolstoelplaatsen. Het podium in de zaal is vrij laag. De toiletten, het aangepaste toilet en de garderobe bevinden zich op de achtste verdieping. Deze zijn bereikbaar per trap of lift. Je kunt ook gebruikmaken van het aangepaste toilet in de centrale hal op de begane grond, tegenover Het Gegeven Paard. Om zelfstandig gebruik te maken van de liften, kun je een liftpas lenen bij de kassa. Dit programma is Nederlandstalig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.