HU Podium-illustratie lichaam en geest

Utrecht Maakt Kennis | Brein in beweging

  • di 21 mei 19:30 - 21:00
  • Theater Bibliotheek Neude
  • Gratis
  • Podium x Bibliotheek Neude

Wat staat voor jou centraal, je hoofd of toch wat je hart zegt? In de Westerse maatschappij zijn we gewend om problemen op te lossen met ratio – geloven in wat logisch is en waar je hoofd naar staat. Maar wat als ons lichaam ons de antwoorden kan geven?

In deze editie van Utrecht Maakt Kennis zoeken we uit hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden op alle gebieden van ons leven. We gaan erachter komen hoe we de verbinding met ons lichaam weer kunnen herstellen zodat we niet alles meer denkend hoeven te verklaren. Want zoals het vanuit het Japanse Aikido wordt gesteld: als je je lichaam kent, kun je in je kracht staan. Nadat we je brein volop in beweging hebben gebracht is er ook nog ruimte voor een kleine borrel achteraf waarin je de experts kan spreken.

De gasten – over hoe lichaam en geest met elkaar in verbinding (kunnen) staan

Simona Karbouniaris is docent-onderzoeker bij Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht maar ook danseres en yoga-beoefenaar. In haar key-note deelt ze inzichten uit onderzoeken die laten zien hoe lichamelijke interventies kunnen helpen om onze mentale issues en trauma’s te lijf te gaan. Ons lichaam blijkt een essentiële rol te spelen voor onze mentale gezondheid, ook als je geen trauma hebt. Maar in de reguliere gezondheidszorg wordt dit inzicht nog niet toegepast.

Marjolein van Loenen is ultramarathonloper en deed mee aan het programma Kamp van Koningsbrugge (2020) waar zij de laatst overgebleven vrouw was. Zij kent de mentale kracht die nodig is voor (extreem) fysieke uitdagingen als geen ander. Zij vertelt hoe lichaam en geest samenwerken als je je lijf extreem uitdaagt en hoe je grenzen kunt verleggen maar ook waarborgen.

Cahit Ölmez is acteur en Aiki-trainer en neemt ons mee in de wereld van aandacht, de wereld van Japanse krijgskunst Aikido. Vanuit de eenheid van lichaam en aandacht ben je krachtiger, wakkerder en meer aanwezig waardoor je opmerkzamer en veel bewuster in het leven staat. Hoe fungeert jouw lijf als kompas om verlangens, dromen en ambities te volgen?

Als inspirerende afsluiting van de avond nemen oprichters van danscollectief Threading Theater, Justin de Jager en Sem Deliveyne, ons via hun dans mee op een reis van support, competitie, intimiteit en samenwerking. Wij mogen kijken, ervaren en genieten van wat het lijf allemaal kan.

Tickets

Wil je er bij zijn? Bemachtig hier dan je gratis ticket.

Let's go!

Over Utrecht Maakt Kennis

Bij Hogeschool Utrecht worden doorlopend spannende onderzoeken uitgevoerd over maatschappelijke vraagstukken. In live talkshow Utrecht Maakt Kennis ontdek je de tofste HU-onderzoeken van het moment. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven.

Toegankelijkheid

De Bibliotheek Neude is toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. De theaterzaal is rolstoeltoegankelijk en te bereiken met een lift. Ook er is een (rolstoel)toegankelijk toilet aanwezig. Het programma is Nederlandstalig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

Theater Bibliotheek Neude

Neude 11

Goed om te weten

Wanneer
di 21 mei 2024
Tijd
19:30 - 21:00
Waar
Theater Bibliotheek Neude
Entree
Gratis
Organisator
Podium x Bibliotheek Neude