Beeld UMK Game On (League of legends) cropped 2

Utrecht Maakt Kennis | Game On

  • ma 13 nov 19:30 - 21:00
  • Theater Bibliotheek Neude
  • gratis
  • Podium x Bibliotheek Neude

Rocket League, Pokémon, Minecraft, League of Legends – het aantal games dat je tegenwoordig kan spelen is oneindig! Voor velen is het een leuke vrijetijdsbesteding en  voor sommigen zelfs een professionele carrière. Tijd om de wereld van gamen verder onder de loep te nemen.

Het spelen van games kan helpen je creativiteit, ruimtelijk inzicht, concentratie en reactiesnelheid te verbeteren. Multiplayer games leren je ook beter samenwerken. En dan hebben we het nog niet eens over de vriendschappen die vaak ontstaan uit online ontmoetingen. Veel jongeren groeien op in een hybride leefwereld waar online en offline elkaar overlappen. Toch ontbreekt er op dit moment nog veel kennis over de relatie tussen gamen, identiteitsontwikkeling en het welzijn van jongeren. Best lastig dus voor opvoeders om zich in hun leefwereld te verplaatsen. En dan krijg je toch weer die zorgen over verslaving en geweldadige schietspellen… Laten we samen die mythes de wereld uit helpen!

De gasten – over gemeenschap en identiteit bij gamers

Onze eerste gast is Bas van Nierop, onderzoeker bij het HU-lectoraat Jeugd. Hij vertelt ons meer over de invloed van videogames op jongeren. Door diverse subgroepen van gamende jongeren te onderzoeken en in kaart te brengen streven ze naar een dieper inzicht in hoe gamen de sociale, emotionele en persoonlijke ontwikkeling beïnvloedt. Met als doel om opvoeders, inclusief (toekomstige) professionals, te helpen begrijpen welke rol videogames spelen het vormen van je identiteit.

Ook hebben we Arend van Berkel te gast, vice-voorzitter en oprichter van U-PAD gaming. Deze nieuwe studentenvereniging heeft als doel een veilige en inclusieve plek neer te zetten waar mensen met een passie voor gamen samen kunnen komen om gezamenlijk te gamen en vrienden te maken. Dit in tegenstellig tot de her en der toch wel toxische online omgeving (vaak tegen vrouwen, maar ook tegen de queer-gemeenschap). Als gamer heeft hij veelvuldig deelgenomen aan LAN-toernooien in Nederland en werkt nu als e-sport marketeer.

Rick van Ginkel is een ervaren gamedesigner en -producer in de Nederlandse game industrie, en heeft ruime ervaring met zowel indie games, serious games en branded games. Hij zal ons meer vertellen over de toegepaste psychologie achter het ontwerpen van spellen, en de enorme ontwikkeling die games door de jaren heen hebben doorgemaakt.

Natuurlijk zorgen we ook voor een cultureel tintje door de avond muzikaal af te sluiten. Cabaretier Kiki Schippers is vaak te zien in de Nederlandse theaters en op televisie (o.a. Slimste Mens en De Vooravond) met haar shows vol humor, satire en eigen liedjes. Tijdens deze editie van Utrecht Maakt Kennis treedt ze op met een nummer dat speciaal voor deze avond is geschreven!

De presentatie is in handen van Marjon Moed samen met HU-student en Podium- programmamaker Rens Peters.

Tickets

Wil je er bij zijn? Bemachtig hier dan je gratis ticket.

Let's go!

Over Utrecht Maakt Kennis
Bij Hogeschool Utrecht worden doorlopend spannende onderzoeken uitgevoerd over maatschappelijke vraagstukken. In live talkshow Utrecht Maakt Kennis ontdek je de tofste HU-onderzoeken van het moment. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven.

Toegankelijkheid
De Bibliotheek Neude is toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. De theaterzaal is rolstoeltoegankelijk en te bereiken met een lift. Ook er is een (rolstoel)toegankelijk toilet aanwezig. Het programma is Nederlandstalig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

Theater Bibliotheek Neude

Neude 11

Goed om te weten

Wanneer
ma 13 nov 2023
Tijd
19:30 - 21:00
Waar
Theater Bibliotheek Neude
Entree
gratis
Organisator
Podium x Bibliotheek Neude