Als je wil weten wat er gebeurt in de wereld, check je het nieuws. Met het grote aanbod aan nieuwsapps gaat dat makkelijker dan ooit. Maar kan het ook niet eens te veel worden? Wat als je tijdens het scrollen op Insta weer heftige berichten van NOS Stories en Cestmocro voorbij ziet komen? Hoe ga je om met deze overdosis aan nieuwsmeldingen – zeker als het vaak om slecht nieuws gaat? In deze Utrecht Maakt Kennis banen we ons een weg door de nieuwsjungle.
Vroeger keken mensen het achtuurjournaal en lazen ze de krant. Tegenwoordig heeft een gemiddelde student wel zes verschillende nieuwsapps op hun telefoon. Aardbevingen, staatsgrepen, terreuraanvallen – er gebeurt altijd wel ergens op de wereld iets vreselijks. Hoe ga je om met die constante stroom aan shockerende berichten? Leg je het makkelijk naast je neer, sluit je je af, of ben je iemand die uren kan ‘doomscrollen’? Het nieuws dat we lezen bepaalt hoe we kijken naar de wereld, en naar elkaar. Jezelf beperken tot een paar bronnen kan voorkomen dat je ‘nieuwsmoe’ wordt, maar hoe kies je dan waar je je informatie vandaan haalt? Pushberichten van Google, notificaties van nu.nl, doorgestuurde berichten op Whatsapp, hoe betrouwbaar is deze info nou eigenlijk? Deze vragen zoeken we tot op de bodem uit met onze experts.
De gasten – over nieuwsmijden en filteren van informatie
Kiki de Bruin is promovendus bij het Hogeschool Utrecht lectoraat voor Kwaliteitesjournalistiek in Digitale Transitie en Wageningen University & Research. Kiki doet onderzoek naar nieuwsmijding en de rol van nieuwsmedia in een democratische samenleving. Wanneer ben je nou eigenlijk een nieuwsmijder? Hebben we niet allemaal wel eens de neiging om het nieuws de rug toe te keren? En hoeveel keuze heb je daarin als de informatie je toch links of rechtsom wel bereikt? Kiki vertelt ons welke verschillende drijfveren er zijn om je nieuwsintake te stoppen of te doseren, en in hoeverre je daar zelf controle in hebt.
Emil van Oers is maker en explainer bij NOS op 3. Dit kanaal legt het nieuws uit in duidelijke taal. Niet alleen op YouTube, maar ook op Insta, TikTok, Twitch en via de podcast Lang verhaal kort. Met meer dan 400.000 volgers bereiken zij een grote groep 20-ers en 30-ers. Met Emil gaan we in gesprek over hoe NOS op 3 omgaat met de constante stroom van informatie. Waarvan maken ze nieuws, en waarvan niet? En welke verantwoordelijkheid heb je daarin als journalist?
Nadia Swijtink werkt in de constructieve journalistiek – nieuws dat oplossingsgericht en genuanceerd is en verschillende perspectieven op de toekomst belicht. Kortom, nieuws waar je als jong persoon iets aan hebt. Ze is dan ook online coödinator bij Kidsweek – de krant voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar- en werkt samen met #Usethenews, een platform dat een brug wil slaan tussen jongeren en nieuwsmedia. Nadia heeft onderzoek gedaan bij het Lectoraat Waarde(n)volle Journalistiek en met haar gaan we in gesprek over hoe we van ons ‘Mean World Syndrom’ afkomen. We sluiten af met praktische tools die je kunnen helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie zonder dat je hoofd overloopt.
De kans is groot dat je na al deze nieuwe kennis alsnog met een tollend hoofd achterblijft. Daar hebben we iets op bedacht. Acteur en spoken word artiest Romano Haynes kijkt zelf al jaren geen nieuws meer, om zo meer verbonden te kunnen zijn met de wereld om hem heen. Aan het einde van de avond geeft hij ons met behulp van spoken word en muziek van zijn handpan een mentale massage om onze oververhitte geest weer te helpen ontspannen.
De presentatie van de avond is in handen van Marjon Moed en Podium student-programmamaker Rens Peters.
Over Utrecht Maakt Kennis
Bij Hogeschool Utrecht worden doorlopend spannende onderzoeken uitgevoerd over maatschappelijke vraagstukken. In live talkshow Utrecht Maakt Kennis ontdek je de tofste HU-onderzoeken van het moment. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven.
Toegankelijkheid
De Bibliotheek Neude is toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. De theaterzaal is rolstoeltoegankelijk en te bereiken met een lift. Ook er is een (rolstoel)toegankelijk toilet aanwezig. Het programma is Nederlandstalig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.
Theater Bibliotheek Neude
Neude 11