illlustratie

HU Welzijnsdag | Hoe overleef ik het studentenleven?

  • vr 22 nov 10:30 - 16:30
  • Botanische Tuinen
  • Gratis aanmelden
  • Podium x Student Support Centre

Je studententijd wordt vaak gezien als een van de leukste periodes van je leven, maar voor velen is het verre van zorgeloos. Deadlines, prestatiedruk, een druk sociaal leven – het kan behoorlijk overweldigend zijn. Tijdens deze HU Welzijnsdag “Hoe overleef ik mijn studentenleven?” krijg je de handvatten om beter om te gaan met de uitdagingen die bij je studentenleven komen kijken, zodat je met meer balans en zelfvertrouwen door deze periode heen komt. 

Geïnspireerd door de populaire boekenreeks “Hoe overleef ik…” van Francine Oomen, kun je deze dag terecht bij verschillende workshops en lezingen die inspelen op precies de thema’s waar jij als student mee te maken hebt. Of het nu gaat om geldzorgen, studiekeuzestress, chaos in je hoofd of onzekerheden. De workshops geven je praktische tips en adviezen om je financiën beter te managen, je keuzes voor de toekomst scherper te krijgen of de dagelijkse drukte in je hoofd te verminderen. 

Aanmelden

Bekijk hier het blokkenschema en meld je meteen gratis aan.

Let's go

Programmaonderdelen

10:30 Hoe overleef ik mijn geheimen en bewijsdrang? [lezing]

“Ik stapte op de fiets en deed alsof ik een student was, maar ik leefde een dubbelleven.” Thijs (28), was student aan de HU, maar het ging anders dan hij had gehoopt. Door zijn bewijsdrang en angst om te falen ging hij gebukt onder geheimen en onzekerheden. In deze lezing neemt Thijs je mee in zijn verhaal en vertelt hij hoe hij uiteindelijk uit het dal is gekomen.  

Heb je soms het gevoel dat je altijd alles goed moet doen? Vind je het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen of lijkt het alsof iedereen om je heen het allemaal veel beter voor elkaar heeft dan jij? Het verhaal van Thijs laat zien dat je niet alleen bent en het niet te laat is om het roer om te gooien. 

In deze lezing vertelt Thijs wat hij anders had kunnen doen en hoe hij nu omgaat met prestatiedruk, negatieve gedachten en moeilijke momenten. Haal inspiratie uit zijn ervaringen en lessen om de obstakels in je eigen leven te overwinnen. Tijdens en na deze sessie is Thijs beschikbaar om te helpen met persoonlijke vragen.

Meld je hier gratis aan.

10:30 How to survive awkward conversations [workshop] (EN)

Are you confronted with negative thoughts and feelings of insecurity when interacting with others, such as “I’m not good enough” or “they don’t like me”? These thoughts can prevent you from truly listening and, as a result, hinder genuine connection. This workshop helps you to get out of your head and to be more present in conversations. 

Feeling tense and overthinking every word you say during conversations can cause a lot of stress and discomfort. This workshop helps you become more aware of your thought patterns and gives you a playful introduction to mindful communication. You will learn three simple guidelines that you can apply in your interactions to help improve and deepen your relationship with both others and yourself.

Sign up here for free.

12:00 Hoe overleef ik een burn-out? [Panelsessie + Lunch]

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het studentenleven. Deadlines, tentamens, sociale activiteiten en slaaptekort; soms wordt het allemaal net iets te veel en kan je het gevoel hebben dat je de grip over je leven verliest. In deze panelsessie gaan deskundigen in gesprek over hoe je om kan gaan met druk en stress en hoe je burn-outklachten kan voorkomen. 

Wanneer heb je ‘gewoon stress’ en wanneer is er sprake van een burn-out? Wat is nou precies een burn-out, hoe herken je het en vooral: hoe voorkom je het? Dit zijn een paar van de vragen die tijdens deze panelsessie worden besproken.  Hiervoor schuiven twee panelleden aan.  

De eerste gastspreker is een ervaringsdeskundige op dit onderwerp, Romee Noorman. Zij heeft zelf een burn-out gehad als student en kan nu goed vertellen hoe zij daaruit is gekomen. De tweede gastspreker is studentpsycholoog Charlotte van Wisselingh, die vanuit haar psychologische kennis mee kan praten. Het gesprek zal geleid worden door Emilie Kuiper, zij is werkzaam als student-assistent bij het Student Support Centre.

Meld je hier gratis aan.

12:00 How to survive my struggle with stress? [Workshop + Lunch] (EN)

Stress has its’ advantages and disadvantages. It gets us moving. And sometimes it paralyzes us. In this session you will get inspired on how to get to know your stress reactions. And how to focus on what you can influence in stressful (study) situations.

Sign up here for free.

14:00 Hoe overleef ik mijn studieschuld? [Workshop]

Maak je je zorgen over je geld? Je bent niet de enige. Studieboeken, uitjes met vrienden, nieuwe kleren – het leven als student is duur, en rondkomen kan een uitdaging zijn. Financiële zorgen kunnen weer een negatieve invloed hebben op je studie en welzijn. Deze workshop helpt je beter omgaan met je budget en geldzorgen, zodat je je weer volop kunt focussen op je studie. 

Voel je je soms overweldigd door je studieschuld en alle kosten die bij het studeren komen kijken? Door bewust met je uitgaven om te gaan en met anderen over je zorgen te praten, kan je geldstress verminderen. In deze workshop leer je hoe je het taboe rondom geldzorgen kan doorbreken en hoe je veerkrachtig om kan gaan met financiële druk. Je ontvangt praktische tips om slim om te gaan met een studentenbudget en om je geldzorgen open met anderen te kunnen bespreken. Daarnaast krijg je te horen waar je terecht kan voor hulp.

Meld je hier gratis aan.

14:00 Hoe overleef ik mijn drukke hoofd? [Workshop]

Heb je moeite om je piekergedachten los te laten? Dan kan het helpen om afleiding te zoeken en je gedachten te laten voor wat ze zijn. Tijdens deze workshop helpen we je om je hoofd leeg te maken met behulp van fotografie, waardoor je weer ruimte krijgt om te ontdekken waar je energie van krijgt. 

Iedereen piekert wel eens, maar soms kunnen deze gedachten zo aanwezig zijn dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Als je het gevoel hebt dat je gedachten overheerst worden door stress, faalangst of andere zorgen, dan is deze workshop iets voor jou. Je gaat zelf aan de slag met verrassende en creatieve foto-opdrachten die je inspireren om de wereld op een nieuwe manier te zien. In een kleine groep ga je met een camera op pad om schoonheid te vinden in dingen die je normaal over het hoofd ziet.

Meld je hier gratis aan.

14:00 Hoe overleef ik mijn studiekeuzestress? [Workshop]

Twijfel je over je studiekeuze of vervolgopleiding? Kiezen is ingewikkeld, vooral als het om zulke belangrijke beslissingen gaat. Tijdens deze workshop laten we je zien hoe je met deze overwegingen en dilemma’s kan dealen. 

Nadat je de keus voor een studie hebt gemaakt ben je niet automatisch klaar. Soms krijg je twijfels over de beslissing die je hebt genomen. Als je niet zeker weet of je goed op je plek zit bij je studie bijvoorbeeld. Ook kan het lastig zijn om te weten welke minor of master je wilt doen. In deze workshop leer je meer over het maken van keuzes en waarom dit soms zo lastig kan zijn. Je krijgt daarnaast praktische handvatten die je ondersteunen bij je studiekeuze. Met deze tools maak je meteen een begin aan je keuzeproces. Ook krijg je te horen waar je terecht kunt voor extra hulp of begeleiding.

Meld je hier gratis aan.

15:30 Hoe overleef ik fysieke spanning? [Workhop]

Heb je soms het gevoel dat je helemaal ‘vastzit’, zowel fysiek als mentaal? Tijdens je studietijd komt er veel op je af: je kan helemaal overweldigd worden door alle druk en stress van bijvoorbeeld je tentamens, opdrachten en andere verplichtingen. In deze workshop schud je de spanning en stress letterlijk van je af zodat je weer beter in je vel zit.  

Grote delen van je studietijd worden zittend doorgebracht. Door veel te zitten en weinig te bewegen kan er veel spanning in het lichaam vast gaan zitten. Dit kan uiteindelijk leiden tot nek- en rugklachten, maar ook mentale klachten. Deze workshop helpt je om weer los te komen door te bewegen. Er wordt ruimte gemaakt om weer verbinding te maken met je lichaam en gevoel zodat je je meer kan ontspannen. Dit doe je door middel van makkelijk te volgen bewegingen op lekkere muziek.

Meld je hier gratis aan.

15:30 Hoe overleef ik de informatieovervloed? [Lezing]

Elke dag word je overspoeld met nieuws, en het kan dan lastig zijn om te bepalen wat echt belangrijk voor je is. Hoe zie je door de bomen het bos nog? Hoe beïnvloeden algoritmes en filterbubbels jouw kijk op de wereld? In deze lezing leer je de context van nieuws beter te begrijpen en een kritische houding te ontwikkelen.    

De mogelijkheden om nieuws tot je te nemen zijn tegenwoordig eindeloos en dit heeft een enorme invloed op de manier waarop we nieuws consumeren. In deze lezing word je kort meegenomen in de veranderingen in nieuwsgebruik als gevolg van de digitalisering. Daarna bespreekt Sophie Duvekot verschillende aspecten van nieuwsconsumptie: nieuwsmijding, tunnelvisie op het nieuws door algoritmes, en hoe je in de overload aan nieuws kunt besluiten wat je wel en niet tot je wilt nemen.

Meld je hier gratis aan.

De HU is er voor je

De HU Welzijnsdag is onderdeel van de doelstelling van de HU dat iedereen zich hier thuis kan voelen. Je thuisvoelen, voldoende worden uitgedaagd, extra ondersteuning krijgen wanneer je die nodig hebt: deze factoren hebben impact op hoe het met je gaat en hoe je je studie doorloopt. De HU is er voor je, om samen met jou te zorgen dat jij je studie op een zo fijn mogelijke manier kunt doorlopen.

Toegankelijkheid

Het programma van de dag bestaat uit Engelstalige en Nederlandstalige onderdelen. De Serre, het Educatief Lab en de Wachendofzaal van de Botanische Tuinen liggen dicht bij elkaar maar vrij ver van de hoofdingang, op zo’n 10 minuten wandelen door de prachtige tuin. Voor wie dat niet kan is het mogelijk via de achteringang te komen, bekijk hier de plattegrond. De lunch en borrel zullen vegetarisch zijn. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

Botanische Tuinen

Budapestlaan 17, Utrecht

Goed om te weten

Wanneer
vr 22 nov 2024
Tijd
10:30 - 16:30
Waar
Botanische Tuinen
Entree
Gratis aanmelden
Organisator
Podium x Student Support Centre
enEnglish