close
Beeld stikstofcrisis

DE DUIDERS | DE STIKSTOFCRISIS

  • wo 28 sep 20:15 - 03-12-2022 21:15
  • TivoliVredenburg
  • Gratis (vrije inloop)
  • Voor HU-studenten én andere geïnteresseerden!

Nieuwsduiding met een borrel!

Verdwaal je wel eens in het nieuws en heb je behoefte aan duiding van de actualiteit? In De Duiders geeft een onderzoeker tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons dagelijks bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk?

De Duiders over de stikstofcrisis

De stikstofcrisis. Protesterende boeren, debatterende wetenschappers, ruziënde politici: waar gaat deze crisis nou eigenlijk over en waarom leidt het tot zoveel woede? Begin dit jaar zette een uitspraak van de Raad van State de crisis in één klap op scherp: Nederland moet zijn stikstofuitstoot per direct verminderen. De agrarische sector werd aangewezen als grootste uitstoter en werden gemaand om drastisch te hervormen. De boerenorganisaties waren woedend. Het vormde de aanleiding van een nieuwe reeks protesten tegen het overheidsbeleid in de al langer durende stikstofcrisis. Inmiddels zijn we de nodige snelwegblokkades verder, hangt het land vol met omgekeerde protestvlaggen en wordt er getwist over de wetenschappelijke basis onder het stikstofbeleid

In augustus schreven 36 wetenschappers in een ingezonden brief in Trouw dat we “meer dan genoeg” weten om de stikstofcrisis aan te pakken. Waarom wordt deze wetenschappelijke basis dan toch steeds opnieuw ter discussie gesteld? En waarom lijkt er maar geen oplossing te komen voor deze crisis? De stikstofneerslag is volgens RIVM-onderzoek nog altijd een derde te hoog, waardoor de kwaliteit van de natuur in Nederland hard achteruit gaat. Tegelijkertijd kunnen de maatregelen familiebedrijven de nek omdraaien en krijgen de boeren weinig perspectief aangeboden, waardoor het protest voortduurt. Met andere woorden: de crisis zit muurvast.

In gesprek met expert Hens Runhaar
Dat de crisis op slot zit, vindt ook bestuurskundige prof. dr. Hens Runhaar (UU), expert in het beleid rondom biodiversiteitsherstel. Hij onderzoekt waarom duurzame initiatieven in de landbouw wel of niet aanslaan in steden en op het platteland. Samen met hem bekijken we welke mechanismen duurzame en natuurinclusieve landbouw op dit moment blokkeren, en hoe we een weg kunnen vinden uit deze voortslepende crisis.

De Duiders is een programma van Podium, Studium Generale Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg.

Praktische info

Aanmelden is niet nodig en het programma is gratis! Vanaf 19:45 ben je welkom bij de Rabo Open Stage op de begane grond van Tivoli Vredenburg. Bestel een drankje en zoek een plekkie. Van 20:15-21:15 vindt het programma plaats. Zie ook de info via TivoliVredenburg.

Toegankelijkheid

TivoliVredenburg is volledig toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking. Het podium bevindt zich op de begane grond en is dus gemakkelijk te bereiken. In de centrale hal is ook een aangepast toilet aanwezig. Het programma is Nederlandstalig en ook te volgen via onderstaande video-livestream, of achteraf in podcastvorm.

Heb je speciale behoeften of wensen? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

Kijk online mee!

De Duiders is naast fysiek te bezoeken ook online te streamen via YouTube.

Let's go!

Handig om te weten

Wanneer
woensdag 28 september 2022
Hoe laat
20:15 - 03-12-2022 21:15
Waar
TivoliVredenburg
Entree
Gratis (vrije inloop)
Organisator
Voor HU-studenten én andere geïnteresseerden!