close
Hoofdpersoon web

DE STRIJDERS | DE HOOFDPERSOON

  • di 28 jun 19:00 - 21:30
  • Filmzaal Bibliotheek Neude
  • €3,75 (HU-student) €10,00 (regulier)
  • Podium x Hoogt on Tour

Film ‘Ruut Weissman – De hoofdpersoon’ over #MeToo

Met Ruut Weissman – De hoofdpersoon werpt documentairemaker Judith de Leeuw een ander licht op #MeToo. In 2015 bekende Weissman in de jaren ’80 relaties met studenten onderhouden te hebben, toen hij directeur was van de Amsterdamse Toneelschool. Daarna volgden beschuldigingen van recent machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Leeuw maakte de gewaagde keuze om een film over hem te maken.

‘Het levert een verbluffende, pijnlijke, eerlijke en ongemakkelijke film op; een emotioneel en moreel labyrint, waar na elke afslag weer een ander inzicht wacht. Deze film gaat niet over goed of fout, maar maakt overtuigend invoelbaar hoe het contact tussen mensen mis kan gaan wanneer er macht in het spel is, en daar bovendien ego, trauma, een gebrekkig zelfbeeld en een tekort aan empathie bij komen kijken.’ – De Volkskrant

Film + nagesprek

Na de film gaan Podium-programmamakers Lucas en Sam in gesprek met het publiek en met journalist Doortje Smithuijsen (1992). Misschien ken je Doortje van de docu Sociaal Tribunaal, waarin ze de cancelcultuur aan de kaak stelt. Welke bijdrage levert Ruut Weissman – de hoofdpersoon aan de #MeToo-discussie? Levert de documentaire een goed tegenwicht aan de cancelcultuur of geeft het Ruut Weissman juist een kans om zijn ego schoon te wassen? En wat vinden we überhaupt van relaties tussen studenten en docenten? Kom kijken en praat mee!

Over De Strijders
Podium en Hoogt on Tour organiseren samen De Strijders: een filmreeks over changemakers die op eigen wijze bijdragen aan een betere wereld. Na de vertoning gaan we met bevlogen gasten in gesprek over de film en wat die ons kan leren. Welke impact hebben de strijders en wat kunnen hun acties ons leren?

KAARTVERKOOP

HU-studenten betalen maar €3,75 (i.p.v. €10,-)

Scoor hier je ticket

Praktische info

Taal
De film is Nederlands en het nagesprek wordt in het Nederlands gevoerd.

Toegankelijkheid
Formeel gezien is de filmzaal van de Bibliotheek Neude rolstoeltoegankelijk. Er zijn een lift en een (rolstoel)toegankelijk toilet aanwezig. In de filmzaal is echter beperkte ruimte om een rolstoel te placeren: deze kan enkel zeer dicht op het filmscherm staan. We kijken graag met je naar de mogelijkheden, zoals plaatsnemen op de tribune vanuit je rolstoel als dat voor jou mogelijk is. Neem contact met ons op via podium@hu.nl.

 

Handig om te weten

Wanneer
dinsdag 28 juni 2022
Hoe laat
19:00 - 21:30
Waar
Filmzaal Bibliotheek Neude
Entree
€3,75 (HU-student) €10,00 (regulier)
Organisator
Podium x Hoogt on Tour