DSC_0411-2

SAM DU MOSCH OVER POLITICAL JUNKIES

Hoe werkt springplank?

Sam Du Mosch organiseerde met hulp van Podium, Political Junkies. Negen sessies waarbij hij een expert uitnodigde om samen te praten over de Amerikaanse verkiezingen. Wij stelden Sam een aantal vragen!

Hoe ben je in contact gekomen met Podium?

In het voorjaar heb ik mijn idee gepitched bij het fonds van gemeenschapsvorming waar iemand van Podium ook lid bij was. Hierdoor had ik al contact met haar. Toen heb ik Political Junkies daar georganiseerd met een Amerikaans ontbijt en de hele experience. Dit was voornamelijk over de aanloop naar de verkiezingen toe. Dit wilde ik graag nogmaals doen maar dan rondom de verkiezingen. Ik heb daarom van 14 september tot 10 november, een week na de verkiezingen, Political Junkies georganiseerd met Podium.

Hoe zagen deze sessies eruit?

Het waren negen sessies waarbij een expert was uitgenodigd. Deze experts gaven een lezing over de verkiezingen en gaven hier echt een persoonlijke draai aan. Ik hoefde gelukkig niemand te sturen in een bepaalde richting. Doordat er zoveel experts waren, was er elke keer een nieuw verfrissend gesprek.

De laatste drie sessies heb ik de experts zelf geïnterviewd, dit was op aanraden van iemand binnen Podium. Ik vond dit een leuke uitdaging en wilde dit daarom zeker proberen.

Wat was jouw toegevoegde waarde als student in deze gesprekken?

Doordat ik geen agenda had waar ik hen in wilde framen, waren ze erg op hun gemak. Het was geen diplomatiek betoog maar echt een vrij gesprek, waarin het publiek werdt meegenomen en iedereen op zijn gemak was. Dat vond ik zelf erg knap, normaal spreken deze mensen natuurlijk voor ABN en Shell en nu geven ze een lezing aan studenten, dat is natuurlijk heel anders. Maar de meerwaarde in dat je student bent is dat ze zich hierdoor vrij voelen, het is geen vijf snelle minuten in een talkshow, maar echt een fijn leergevend gesprek.

Hoe zou je dit in de toekomst doen interviewen of lezingen

Ik denk half om half. Per gesprek bereidde ik natuurlijk zo’n twintig vragen voor, dat doen voor tien sessies dus 200 vragen én het nog uniek én leuk houden is praktisch onmogelijk. Ik denk dat ik het daarom half om half zou doen.

En tot slot, hoe verliep het contact met Podium?

Heel soepel, ik kon altijd gewoon bellen. De evenementen vielen natuurlijk midden in de Corona pandemie en daarom moesten we goed opletten wat wel en niet kon. Van mondkapjes op naar soms de sessie een uurtje verschuiven zodat het niet tijdens de persconferentie was, het moest allemaal. Maar hier kon ik erg fijn over sparren met de mensen van Podium. Het was erg fijn om met hen te werken. Zo ook over de gasten die we hadden uitgenodigd. Vele van hen waren bekend en dan was een week wachten om iets vast te leggen niet mogelijk. Gelukkig kon ik fijn schakelen met de mensen van Podium.